- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Σύντομο βιογραφικό του Nicolas Louis de Lacaille
Σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με τον γαλαξία Διαβήτη, αναφέρθηκε το όνομα του επιστήμονα που σχημάτισε τον αστερισμό Διαβήτη, όπου ανήκει ο γαλαξίας.
Ψάχνοντας για τον Lacaille, μαθαίνουμε ότι ο Nicolas Louis de Lacaille γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1713 στο Rumigny της Γαλλίας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια διάσταση σχετικά με την ημερομηνία γεννήσεως επειδή τότε ως ημερομηνία γέννησης θεωρούσαν την ημερομηνία βάπτισης.
Ο Γάλλος αστρονόμος, ονόμασε 15 από τους 88 αστερισμούς στον ουρανό. Από το 1750 μέχρι το 1754 σχημάτιζε τους αστερισμούς που είναι ορατοί από το νότιο ημισφαίριο, όπως τους παρατηρούσε από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το νοτιότερο άκρο της Αφρικής.
Διαμόρφωσε τον πρώτο κατάλογο των άστρων του νότιου ουρανού, που περιέχει 9776 άστρα και δημοσιεύθηκε κατά ένα μέρος το 1763 (συμπληρώθηκε το 1847) και ένα κατάλογο 42 νεφελωμάτων το 1755 που περιείχε 33 απομακρυσμένα αντικείμενα, από τα οποία τα 26 ήταν δικές του ανακαλύψεις.
Ο Nicolas Louis de Lacaille, πέθανε, σε ηλικία 49 ετών, στις 29 Μαρτίου του 1762.