Επιλεγμένα

Δυαδικό σύστημα που βρίσκεται σε κατάσταση παραγωγής πλανητών

Από στις 30 Οκτωβρίου 2014

Η διάρκεια εξέλιξης των περισσοτέρων φαινομένων του διαστήματος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έτσι είναι δύσκολο να μπορέσουν να γίνουν αντιληπτά από τον άνθρωπο με τον περιορισμένο βιολογικό του κύκλο. Ωστόσο η ταυτόχρονη ύπαρξη όλων των φάσεων των φαινομένων που έχουν ξεκινήσει, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί, στον “ουρανό” επιτρέπει την ανακάλυψη όλο και περισσότερων πληροφοριών, γεγονός που επιτρέπει τη γνώση να πολλαπλασιάζεται ανεξάρτητα από το περιορισμένο του βίου των ανθρώπων.

Συστήματα που υπάρχουν δύο άστρα τα οποία περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο, δηλαδή δυαδικά συστήματα, έχουν εντοπιστεί πολλά. Έχουν, επίσης, εντοπιστεί πλανήτες σε δυαδικά συστήματα. Αυτό που δεν είχε εντοπισθεί μέχρι σήμερα είναι ένα δυαδικό σύστημα που βρίσκεται σε κατάσταση παραγωγής πλανητών. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Αν Ντιτρέ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντό χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή εντόπισαν ένα δυαδικό σύστημα γύρω από το οποίο έχουν σχηματιστεί δύο δίσκοι κοσμικής ύλης.

Ο συνδυασμός του περιεχομένου των δύο δίσκων αλλά και της αλληλεπίδρασης τους τόσο μεταξύ τους όσο και με τα δύο άστρα δημιουργούν ένα φιλικό για τον σχηματισμό πλανητών περιβάλλον. Το δυαδικό σύστημα GG Tau-A βρίσκεται σε απόσταση 460 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ένα πολύ νεαρό σε ηλικία σύστημα. Οπως είναι ευνόητο το GG Tau-A θα αποτελεί από εδώ και πέρα μόνιμο στόχο των επιστημόνων για να παρακολουθούν τα υπό εξέλιξη φαινόμενα που θα παράγονται εκεί. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.