Επιλεγμένα

Αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών από το Πάρκινσον με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Από στις 7 Νοεμβρίου 2014

Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, καθώς κατάφεραν, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, να αναστρέψουν στον εγκέφαλο πειραματόζωων (αρουραίων) βλάβες ανάλογες με αυτές που προκαλεί η νευροεκφυλιστική ασθένεια. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια αναπτυξιακής και αναγεννητικής νευροβιολογίας Μαλίν Παρμάρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Stem Cell», έκαναν λόγο για «τεράστια πρόοδο» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής θεραπείας και δήλωσαν ότι έως το 2017 θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που παράγουν μια χημική ουσία – νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη. Για την ασθένεια δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, παρά μόνο μετρίαση των συμπτωμάτων και επιβράδυνση της εξέλιξής της κυρίως μέσω φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.