- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Το εκχύλισμα βλαστών μπρόκολου δίνει ελπίδες για την πρόληψη του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου
Το εκχύλισμα των βλαστών μπρόκολου, βρέθηκε ότι προστατεύει από τον καρκίνο του στόματος σε ποντίκια και αποδείχτηκε ανεκτό σε μια μικρή ομάδα από υγιείς εθελοντές, στο Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστήμιου του Pittsburgh (UPCI), εταίρο του UPMC CancerCenter, ανακοινώθηκε χθες στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), στη Φιλαδέλφεια. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, που θα περιλαμβάνει συμμετέχοντες με υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου εντός του τρέχοντος έτους. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτείται μέσω επιχορήγησης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου του Pitt’s Specialized Program of Research Excellence, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
«Οι άνθρωποι που έχουν θεραπευτεί από τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου είναι ακόμη σε πολύ υψηλό κίνδυνο για ένα δεύτερο καρκίνο στο στόμα ή στο λαιμό τους και δυστυχώς, αυτοί οι δεύτεροι καρκίνοι είναι συνήθως θανατηφόροι», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Julie Bauman, συν-διευθυντής του UPMC Head and Neck Cancer Center of Excellence. «Έτσι αναπτύσσουμε ένα ασφαλές, φυσικό μόριο που βρέθηκε σε σταυρανθή λαχανικά για την προστασία της στοματικής επένδυσης όπου σχηματίζονται αυτοί οι καρκίνοι».
Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλης κλίμακας δοκιμών στην Κίνα, έχουν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε σουλφοραφάνη, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κάρδαμο, βοηθάνε στον μετριασμό των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών καρκινογόνων. Η Dr. Bauman συνεργάστηκε με τον Daniel E. Johnson, καθηγητή της Pitt’s School of Medicine και επιστήμονα στο Πρόγραμμα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου του UPCI, για να ελέγξουν τη σουλφοραφάνη στο εργαστήριο. Για αρκετούς μήνες, ο Dr. Johnson και η ομάδα του έδωσαν σουλφοραφάνη σε ποντίκια με προδιάθεση για καρκίνο του στόματος και διαπίστωσαν ότι αυτό μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και τον αριθμό των όγκων.
«Το σαφές όφελος της σουλφοραφάνης στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος σε ποντίκια δημιουργεί την ελπίδα ότι αυτή η καλά ανεκτή ένωση μπορεί επίσης να ενεργήσει για την πρόληψη του καρκίνου του στόματος σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και καρκινογόνες ουσίες», είπε ο Dr. Johnson. Η Dr. Bauman κούραρε 10 υγιείς εθελοντές με χυμό φρούτων αναμεμιγμένο με πλούσιο σε σουλφοραφάνη εκχύλισμα μπρόκολου. Οι εθελοντές δεν είχαν παρενέργειες από το εκχύλισμα και ήταν ανιχνεύσιμες οι προστατευτικές αλλαγές στην επένδυση του στόματός τους, που σημαίνει ότι απορροφήθηκε και κατευθύνθηκε προς τον ιστό που ήταν σε κίνδυνο.
Τα ευρήματα αυτά ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε μια κλινική δοκιμή που θα περιλαμβάνει 40 εθελοντές, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει θεραπευτικά τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τακτικά κάψουλες που περιέχουν σπόρους μπρόκολου σε σκόνη για να καθοριστεί εάν μπορούν να ανεχθούν τη θεραπευτική αγωγή και αν αυτό έχει αντίκτυπο στην επένδυση του στόματός τους για την πρόληψη του καρκίνου. Από εκεί, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.
«Το καλούμε αυτό «πράσινη χημειοπροστασία», όπου απλά παρασκευάσματα σπόρων ή φυτικά εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της νόσου», δήλωσε η Dr. Bauman, επίσης, αναπληρωτής καθηγητής στην Pitt’s School of Medicine. Η «πράσινη χημειοπροστασία» απαιτεί λιγότερα χρήματα και λιγότερους πόρους από ότι μια παραδοσιακή φαρμακευτική έρευνα και θα μπορούσε πιο εύκολα να διαδοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα».
Πηγή: University of Pittsburgh Schools of the Health Sciences