Επιλεγμένα

Επιστήμονες υπολογιστών χρησιμοποίησαν το Twitter για να προβλέψουν το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από στις 9 Μαΐου 2015

Επιστήμονες υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Warwick χρησιμοποίησαν το Twitter για να προβλέψουν το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου και πιστεύουν οι προβλέψεις τους θα μπορούσε να είναι πιο ακριβείς από αυτές των παραδοσιακών δημοσκοπήσεων. Για την επίτευξη του σκοπού τους συνεργάστηκαν με συνεργάτες τους στο Τμήμα Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ, στην Ελλάδα).

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο που συνέλλεγε πολιτικά tweets, συγκέντρωνε διάφορα χαρακτηριστικά για κάθε κόμμα και στη συνέχεια διοχέτευε αυτές τις πληροφορίες σε εκθέσεις συμβατικών δημοσκοπήσεων, παράγοντας μια καθημερινή πρόβλεψη της διασποράς της ψήφου. Με το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών, από άποψη κατανομής εδρών, (να θεωρείται κατά την προεκλογική περίοδο) περισσότερο αβέβαιο από ποτέ, αυτή η προσέγγιση θεωρήθηκε ότι θα παρείχε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται η κοινή γνώμη και ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάζουν τις αλλαγές στην υποστήριξη. Τα πρώτα αποτελέσματα του συστήματος είχαν ήδη υποστηρίξει την αύξηση της υποστήριξης για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και τη διακύμανση της τύχης του UKIP.

Ο ερευνητής του Warwick, Αδάμ Τσακαλίδης, δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε και να εξάγουμε τα σημαντικά χαρακτηριστικά από το θορυβώδες, περιεχόμενο που παράγουν οι χρήστες που δημοσιεύουν στο Twitter. Αυτά περιλαμβάνουν τον αριθμό των χρηστών που αναφέρουν ένα πολιτικό κόμμα και τον αριθμό των χρηστών που έχουν εκφράσει αρνητική άποψη σχετικά με αυτό το κόμμα μια συγκεκριμένη ημέρα. Βάλαμε όλες τις πληροφορίες στο μοντέλο μας για πρόβλεψη, μαζί με το μερίδιο της ψήφου των κομμάτων, όπως μετριόταν από τις δημοσκοπήσεις. Πρόβλεψη για εκλογές με χρήση δεδομένων από τα κοινωνικά δίκτυα έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν, με ποικίλα αποτελέσματα. Έχουμε ενδείξεις από προηγούμενες εργασίες μας ότι η προσέγγισή μας είναι πολύ αποτελεσματική».

Ο Τσακαλίδης, ο οποίος έχει αναπτύξει τον πυρήνα του αλγορίθμου πρόβλεψης, βελτίωσε το μοντέλο και το δοκίμασε ξανά στις ελληνικές εκλογές τον Ιανουάριο, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις 31 πιο πρόσφατες, στο δρόμο προς τις εκλογές, δημοσκοπήσεις , καθώς και τα τρία τα exit polls που ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Η πρόβλεψη των ερευνητών

Η πρόβλεψη των ερευνητών

Ο Τσακαλίδης πρόσθεσε: «Προσαρμόσαμε το μοντέλο μας για τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και είμαστε σε θέση να μπορούμε να κάνουμε μια καθημερινή πρόβλεψη και να προσδιορίζουμε τις τάσεις υποστήριξης του κοινού για κάθε κόμμα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που ενσωματώσαμε στο μοντέλο είναι το συναίσθημα που μεταφέρονταν στα tweets. Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα ο αυτόματος προσδιορισμός του συναισθήματος που εκφραζόταν προς συγκεκριμένους πολιτικούς ή κόμματα και για θέματα όπως η μετανάστευση. Αυτό θα μας βοηθήσει να λάβουμε πιο ακριβείς προβλέψεις, καθώς και να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους πίσω από την υποστήριξη ή τη δυσαρέσκεια του κοινού».

Ο καθηγητής του City University, Steve Schifferes πρόσθεσε: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον κεντρικό ρόλο στο πώς οι άνθρωποι καταναλώνουν τα εκλογικά νέα. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα μας δώσει βαθύτερες γνώσεις σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη δική τους αντίληψη των εκλογών, πράγμα που πηγαίνει πέρα από την ατζέντα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και θα μπορούσε να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε τις πρώτες τάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα».

Ο ερευνητής του ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ, Συμεών Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Παρόλο που τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κάποιες φορές ως μέσο ανακάλυψης των τρεχουσών τάσεων και ως μεσολαβητής των συμφερόντων και των αντιλήψεων των πολιτών, η έρευνα μόλις πρόσφατα άρχισε να διερευνά τις δυνατότητές τους για την πρόβλεψη του πραγματικού κόσμου, όπως τα αποτελέσματα των εκλογών. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη προσέγγιση για να το πετύχουμε. Όμως, η προσέγγισή μας, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί σε δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις με μεγάλη επιτυχία, έχει δυνατότητα της δημιουργίας της βάσης για μια τέτοια λύση για το πρόβλημα της πρόβλεψης των εκλογών».

Πηγή: University of Warwick

Περισσότερα: Το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε τρεις διαφορετικές χώρες στις εκλογές του 2014 στην ΕΕ, ως μέρος του SocialSensor research project

Σημείωση Egno: Συνήθως το egno.gr δεν παρεμβαίνει στην πληροφορία που μεταφέρει. Αυτή είναι η πολιτική του: Η πληροφορία μεταφέρεται όπως παρέχεται από την πηγή της και αξιολογείται από τον/την αναγνώστη/στρια. Ωστόσο στην πληροφορία αυτή υπάρχει εξαίρεση από τον γενικό κανόνα. Παρόλο που η εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη τελειώσει και τα αποτελέσματα είναι πλέον γνωστά, η είδηση της διαμόρφωσης ενός εργαλείου προβλέψεων με τη χρήση των πληροφοριών που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα καλό λόγο ώστε, έστω και με μικρή καθυστέρηση, να προωθηθεί η είδηση. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι αυτό το εργαλείο πρόβλεψης αναπτύχθηκε από Έλληνες ερευνητές.

Σχόλιο Egno: Για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων του μοντέλου με αυτές των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το egno.gr παραθέτει εικόνα των αποτελεσμάτων όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του BBC.

Αποτελέσματα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του BBC.

Αποτελέσματα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του BBC.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.