Επιλεγμένα

Οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις δημιουργώντας πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη

Από στις 4 Φεβρουαρίου 2016

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που υπογράφεται από δημογράφους Πανεπιστημίων, περισσότερα άτομα πεθαίνουν στην Ευρώπη από αυτά που γεννιούνται. Αντιθέτως οι γεννήσεις υπερτερούν των θανάτων, με σημαντικές διαφορές, στο Τέξας και αλλού στις ΗΠΑ, με λίγες εξαιρέσεις, όπως αυτές των πολιτειών West Virginia και Maine. Ο Dudley Poston, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μαζί με τον καθηγητή Kenneth Johnson απότο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και τον καθηγητή Layton Field, του Πανεπιστημίου Mount St. Mary, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Population and Development Review, του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων (φυσική μείωση) σε 17 Ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένων τριών από τα πολυπληθέστερα κράτη της Ευρώπης: Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία. Σε αντίθεση στις ΗΠΑ και στην πολιτεία του Τέξας, οι γεννήσεις υπερβαίνουν με ουσιαστική διαφορά. Η έρευνα εστίασε στην επικράτηση και την δυναμική της φυσικής μείωσης σε κράτη και ισοδύναμες περιφέρειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα (2000-2009). Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι 58% των 1391 περιφερειών της Ευρώπης είχαν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις σε σύγκριση με μόλις 28% των περιφερειών των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στην Ευρώπη οι θάνατοι ξεπερνούσαν τις γεννήσεις στις περισσότερες περιφέρειες των κρατών Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Δημοκρατία της Τσεχίας, καθώς επίσης στη Σουηδία και τις Βαλτικές χώρες. Στο νότο της Ευρώπης η φυσική μείωση είναι κυρίαρχη στην πλειονότητα των περιφερειών της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιταλίας. Παρόλο που η φυσική μείωση ήταν κοινό στοιχείο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τα ευρήματα δείχνουν ότι απέχουν πολύ από το να είναι μια καθολικότητα. Φυσική αύξηση (περισσότερες γεννήσεις από ότι θάνατοι) είναι εκτεταμένη σε Ιρλανδία, Κύπρο, Ισλανδία, Λιχνενστάιν και Λουξεμβούργο. Φυσική αύξηση είναι επίσης εμφανής σε ευρείες περιοχές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας.

«Η φυσική μείωση είναι πιο κοινό στοιχείο στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ επειδή ο πληθυσμός της είναι γερασμένος, οι ρυθμοί γεννητικότητας χαμηλοί και υπάρχουν λιγότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας», εξήγησε ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης. «Η φυσική μείωση είναι μια σημαντική πολιτική ανησυχία επειδή αδυνατίζει την δημογραφική ανθεκτικότητα από μια περιοχή, μικραίνοντας την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Περισσότερα στην έκθεση: More Deaths Than Births: Subnational Natural Decrease in Europe and the United States, Population and Development Review
Volume 41, Issue 4, pages 651–680, December 2015

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.