- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η SpaceX «προσγειώνει» πύραυλο σε εξέδρα (στη θάλασσα) για δεύτερη φορά μετά από εκτόξευση δορυφόρου
Είναι δεύτερος συνεχόμενος μήνας που το τμήμα προώθησης πυραύλου, με τον οποίο η εταιρεία του Elon Musk – SpaceX – επιχειρεί τη μεταφορά φορτίων στο διάστημα, προσγειώνεται με επιτυχία σε επιπλέουσα στον ωκεανό πλατφόρμα. Η προηγούμενη φορά ήταν στις 8 Απριλίου, στο πλαίσιο μιας αποστολής εφοδίων στο διαστημικό σταθμό για τη NASA. Τότε ήταν η πρώτη επιτυχής προσγείωση στη θάλασσα για την SpaceX, που αναμένεται να επαναχρησιμοποιεί τους μη-επανδρωμένους πυραύλους Falcon με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς και φυσικά στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Τώρα είναι η δεύτερη φορά που, μετά από την εκτόξευση ενός Ιαπωνικού δορυφόρου επικοινωνιών, το πρώτο τμήμα του προωθητικού πυραύλου επιστρέφει στη Γη κάθετα και προσγειώνεται σε μια φορτηγίδα στον Ατλαντικό ωκεανό, λίγο έξω από τις ακτές της Φλόριντα. Μάλιστα δεν αναμένονταν μια επιτυχής προσγείωση επειδή για αυτή την αποστολή χρειάζονταν ο πύραυλος να ανεβεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Ωστόσο η προσγείωση του Falcon ήταν επιτυχής.
Σύμφωνα με τον Musk, η επαναχρησιμοποίηση του πυραύλου είναι το κλειδί για την μείωση του κόστους εκτόξευσης και αυτό που κάνει το διάστημα πιο προσιτό. Η εταιρεία του είναι η μόνη που ανακτά έναν πύραυλο μετά από μια εκτόξευση τροχιακή. Η πρώτη προσγείωση του τμήματος προώθησης επιτεύχθηκε σε στέρεο έδαφος, τον Δεκέμβριο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, όμως η προσγείωση στη θάλασσα αποδείχθηκε πιο δύσκολη και απαίτησε πολλές προσπάθειες. [Αξίζει να σημειωθεί πως και η Blue Origin, του Jeff Bezos του Amazon, έχει προσγειώσει και επαναλάβει την πτήση ενός προωθητικού πυραύλου, αλλά χωρίς να τοποθετήσει τίποτε σε τροχιά γύρω από τη Γη].
Η επόμενη προσπάθεια που σχεδιάζεται από τον Musk, είναι να ξαναπετάξει ο πύραυλος προώθησης ενδεχομένως τον Ιούνιο. Ήδη με τις επιχειρήσεις παράδοσης για τη NASA, η SpaceX ελπίζει να αρχίσει τη μεταφορά αστροναυτών των ΗΠΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους με τις επόμενης γενιάς κάψουλες Dragon της εταιρείας. Όμως ο τελικός στόχος είναι ο πλανήτη Άρης. Όπως ανακοίνωσε ο Musk, θα γίνει προσπάθεια να αποσταλεί ένας Red Dragon στον Άρη στο 2018 και στην πραγματικότητα να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη, με τη φιλοδοξία του να είναι η εγκαθίδρυση μιας πόλης ανθρώπων στον Άρη.
Λέτε;
Περισσότερα: SpaceX