Επιλεγμένα

Τεχνολογία και Ποδόσφαιρο: Δορυφόροι και Internet εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην τηλεοπτική μετάδοση

Από στις 28 Ιουνίου 2016

Το πιλοτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στη Lega Pro, την τρίτη κατηγορία της Ιταλίας, κατά τη σεζόν 2015-2016 με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για το στριμάρισμα αγώνων βόλεϊ, με αποτέλεσμα οι ομάδες που συμμετέχουν στο project να κερδίσουν φήμη, κάτι που επιβεβαιώνει και η Σιμόνα Ραγκούζα, διευθύντρια μάρκετινγκ της τοπικής ομάδας του Κούνεο, στη βορειοδυτική Ιταλία: «Είναι σίγουρα κάτι καλό, έχει όφελος για ένα πρωτάθλημα σαν τη Lega Pro, την οποία δεν την παρακολουθούν όσοι βλέπουν τις πρώτες δύο κατηγορίες ή το Champions League. Είναι μια ευκαιρία για το πρωτάθλημά μας και για την Κούνεο να γίνουμε πιο γνωστοί, ιδιαίτερα στο χώρο της δικής μας αγοράς».

Τα πλάνα από τους δορυφόρους στέλνονται στις εγκαταστάσεις της Eutelsat, στο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας. O υπεύθυνος ειδικών τηλεοπτικών γεγονότων για την Ιταλία Κριστιάνο Μπέντσι, περιέγραψε τη φύση της δουλειάς τους: «Εδώ λαμβάνουμε τα σήματα που έρχονται μέσω δορυφόρου από διαφορετικά σημεία στην Ευρώπη. Έπειτα, με το δίκτυο των ινών μας, τα μεταφέρουμε στο διαδίκτυο».

Οι αγώνες της Lega Pro διανέμονται μέσω ενός διαδικτυακού καναλιού ονόματι Sportube. Τα νέα δορυφορικά συστήματα συμφέρουν πολύ περισσότερο οικονομικά ως προς τη μετάδοση εικόνας. Χρησιμοποιούν το λεγόμενο KA-Band που επιτρέπει επικοινωνία σε μεγαλύτερο bandwidth, ένα θεμελιώδες κριτήριο για τη μετάδοση εικόνας μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Όπως λέει ο Μπέντσι, «το εύρος ζώνης μετάδοσης είναι η καθημερινή μας έννοια. Μπορούμε να το συγκρίνουμε με τη ροή του νερού από τη βρύση. Η μικρότερη ροή συμβολίζει το χαμηλό εύρος, η μεγαλύτερη το υψηλότερο. Οι πληροφορίες που στέλνουμε στο δορυφόρο μετατρέπονται σε bits, τη βασική μονάδα της πληροφορίας. Ένα τηλεφώνημα χρειάζεται κάποιες χιλιάδες bits ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες υψηλής ανάλυσης ή τα αθλητικά πλάνα που είναι πιο περίπλοκα απαιτούν εκατομμύρια και κάποιες φορές δισεκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο».

20160628_football560

Πέρα από την τηλεοπτική μετάδοση, η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και για διαδικτυακές συνδέσεις, καθώς στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου η επίγεια πρόσβαση στο Internet δεν είναι δυνατή. Ο Κριστιάνο Μπέντσι εξηγεί τα πλεονεκτήματα του δορυφορικού Internet: «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι χρειάζεσαι μόνο έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος είναι πολύ φθηνός, και εγκαθίσταται παντού, προκειμένου να έχουμε σύνδεση ποιότητας ADSL και να κάνουμε ότι κάνουμε συνήθως και στο σπίτι. Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η κάλυψη, καθώς το δορυφορικό σήμα φτάνει παντού».

Αυτές οι δυνατότητες στηρίζονται στους γεωστατικούς δορυφόρους, οι οποίοι μπορούν να διατηρούν συνεχή επαφή με μια συγκεκριμένη περιοχή της Γης από την τροχιά την οποία εκτελούν. Όπως εξηγεί ο Ζαν-Λυκ Ντερουντί, ο επικεφαλής της Francsat, του γαλλικού παραρτήματος της Eutelsat, όταν ο δορυφόρος εκτελεί τροχιά σε ύψος 36000 χιλιομέτρων, κινείται με την ίδια ταχύτητα με τη Γη. Με τον τρόπο αυτό, η Γη διατηρεί την ίδια ορατότητα με τον δορυφόρο.

Ένα από τα επόμενα βήματα προς τέρψιν των τηλεθεατών είναι το Ultra HD, που θα παράσχει εικόνα εφάμιλλη εκείνης του κινηματογράφου. Η διαθεσιμότητα δορυφορικού bandwidth και η ευρεία κάλυψη δίνει στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να βλέπει σήμα της ίδιας ποιότητας με τη δορυφορική κάλυψη. Όπως λέει ο Ντερουντί, «το Ultra HD είναι η τηλεόραση του αύριο. Προσφέρει πολύ υψηλότερη ποιότητα εικόνας από το HD, τέσσερις φορές περισσότερα pixels από το HD. Οκτώ εκατομμύρια pixels, αλλά και καλύτερης ποιότητας pixels».

Χάρη στη συνεχή πρόοδο της τηλεοπτικής και δορυφορικής βιομηχανίας, στο εγγύς μέλλον η παρακολούθηση ενός αγώνα θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης. «Ερευνούμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό των καμερών ή τα σημεία λήψης, για παράδειγμα από την οπτική του παίκτη. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάμερες στις φανέλες, ώστε να ζούμε πραγματικά το ματς. Να μην το βλέπουμε μόνο, αλλά να είμαστε μέσα σε αυτό, να πολλαπλασιάζουμε την εμπειρία, τους τρόπους θέασης και να βιώνουμε μια αθλητική στιγμή», λέει ο Ντερουντί.

Μικρές ομάδες, όπως η Κούνεο, ίσως να πρέπει να περιμένουν λίγο γι’ αυτού του είδους την επανάσταση. Όμως η χρήση δορυφόρου και διαδικτύου για την κάλυψη μικρών αθλητικών γεγονότων ελκύει ένα νεότευκτο κοινό με εξαιρετικά μεγάλη δυναμική.

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.