Επιλεγμένα

Δημιουργώντας το μεγαλύτερο «αστερισμό» δορυφόρων

Από στις 19 Ιανουαρίου 2015

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, έως και το τέλος του 2014 περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γης δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δισεκατομμύρια άνθρωποι, σήμερα, στερούνται πρόσβασης στην επικοινωνία, την πληροφορία, την κατάλληλη εκπαίδευση καθώς και την εξέλιξη. Αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα φιλοδοξεί να λύσει η OneWeb Ltd.

Η εταιρία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δίκτυο πολύ μικρών δορυφόρων οι οποίοι θα τεθούν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Το δίκτυο θα αποτελείται αρχικά από 648 δορυφόρους, αλλά στόχος είναι να τεθούν σε τροχιά συνολικά 2.400. Οι δορυφόροι θα φτάσουν στον προορισμό τους με τη βοήθεια Virgin Galactic και του προγράμματος LauncherOne που αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της Virgin Group, Richard Branson, ο οποίος είναι και ένας εκ των επενδυτών του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Ο στόλος των πολύ μικρών δορυφόρων, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, θα παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες, απευθείας στα τερματικά των χρηστών. Βάσει αυτού του συστήματος, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές που παραδοσιακά δεν ήταν οικονομικά εφικτό να έχουν σύνδεση χρησιμοποιώντας τα επίγεια δίκτυα. Τα τερματικά των χρηστών λειτουργούν ως μικρές κυψέλες και έχουν την ικανότητα να παρέχουν πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο μέσω WiFi, LTE, 3G ή 2G συνδέσεων.

Εκτός από την κάλυψη για κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και tablets, η OneWeb, μέσω αυτού του προγράμματος θα παρέχει κάλυψη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, φυσικών καταστροφών, σε προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Branson, το κόστος της πρώτης φάσης του προγράμματος θα αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά όσων αφορά στο τελικό χρήστη, το κόστος της υπηρεσίας θα είναι πολύ ανταγωνιστικό.

Πηγή: Virgin Galactic (OneWeb)

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.