Επιλεγμένα

Νέα από την ESA: Ένας «Φαραώ» ελέγχεται πριν την εκτόξευσή του για τη μελέτη εξωπλανητών

Από στις 25 Οκτωβρίου 2018

Ο Χέοπας είναι ένας υπό έλεγχο δορυφόρος που η ESA έχει κατασκευάσει για να ερευνήσει τους εξωπλανήτες. Ο δορυφόρος Cheops (ή CHaracterising ExOPlanet Satellite) θα μετρήσει το μέγεθος των γνωστών εξωπλανητών ερευνώντας για πολύ μικρές διακυμάνσεις στο φως των γονεϊκών τους άστρων. Συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε επιστημονικές λειτουργίες με έναν συμπαγή σχεδιασμό – με μέγεθος 1,5 m x 1,4 m x 1,5 m ζυγίζει περίπου 300 kg πλήρης καυσίμου – που τον επιτρέπει να πετάξει ως δευτερεύων επιβάτης σε έναν πύραυλο Soyuz στο εσωτερικό του προσαρμογέα του ASAP-S.

Αφορμή για την ενημέρωση σχετικά με τον Cheops, αποτέλεσε η είδηση από την ESA ότι ο δορυφόρος προετοιμάστηκε για τον έλεγχο ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας μέσα στο θάλαμο Maxwell στο ESTEC (European Space Research and Technology Centre), την τεχνική καρδιά της ESA στο Noordwijk της Ολλανδίας. Αφού η κύρια πόρτα του θαλάμου σφραγιστεί, οι 12 μέτρων ύψους τοίχοι του Maxwell διαμορφώνουν ένα κλωβό Faraday, μπλοκάροντας τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα από έξω. Οι ανηχοϊκές αφρώδης πυραμίδες που καλύπτουν το εσωτερικό του απορροφούν εσωτερικά σήματα – καθώς και τον ήχο – για να εμποδίσουν κάθε ανάκλαση, σε μια απομίμηση του άπειρου κενού του διαστήματος.

Μόλις ενεργοποιήθηκε ο Cheops φωτίστηκε με μια διπλής κατεύθυνσης δέσμη ραδιοκυμάτων. Στη συνέχεια ο δορυφόρος περιστράφηκε και πήρε κλίσεις διάφορων γωνιών για να ερευνηθεί κάθε δυνατή επιβλαβής ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή που θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ των υποσυστημάτων του. Ο έλεγχος επίσης αποκλείει κάθε ραδιο-εκπομπή που προέρχεται από τον δορυφόρο που μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές στον εκτοξευτή του κατά τη διάρκεια της πορείας του προς την τροχιά στην οποία θα τοποθετηθεί.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο ESTEC, ο δορυφόρος θα μεταφερθεί στη Μαδρίτη για να υποβληθεί σε περαιτέρω ελέγχους. Μόλις όλοι οι έλεγχοι ολοκληρωθούν σχεδιάζεται η εκτόξευση του δορυφόρου να γίνει την επόμενη χρονιά από το Διαστημικό Κέντρο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουϊνέα.

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.