- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η Γη κινδυνεύει να «φαγωθεί» από τον Ήλιο: Σενάρια για τη διάσωση του πλανήτη
Τα σενάριά του για τη διάσωση της Γης από μία πιθανή (και πολύ μελλοντική) καταστροφή από τον Ήλιο γνωστοποίησε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο οποίος οραματίζεται μία αλλαγή της τροχιάς ώστε να αποφευχθεί η διάλυσή του και ο αφανισμός του πληθυσμού του. Η κλιματική αλλαγή είναι η βασική αιτία ανησυχίας σχετικά με το μέλλον του πλανήτη, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας, όμως, δείχνουν και την απειλή που διατρέχει από τον Ήλιο. Εκτιμάται πως όταν θα εξαντληθούν τα καύσιμά του θα διασταλεί με αποτέλεσμα να «καταπιεί» την Γη. Αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μία πιθανή μετακίνηση του πλανήτη μας, λοιπόν, μπορεί να μοιάζει σαν ουτοπικό σενάριο, αλλά ενδεχομένως να τον σώσει. Ο Matteo Ceriotti προτείνει μερικές ριζοσπαστικές λύσεις, ορισμένες από τις οποίες βασίζονται σε τεχνολογία… που δεν υπάρχει (ακόμη). «Έχω προχωρήσει σε ένα νοητικό πείραμα σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε με την παρούσα τεχνολογία για να μετακινήσουμε τη Γη πιο μακριά (σ.σ. από τον Ήλιο) – ας πούμε προς την τροχιά του Άρη», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην Express.co.uk.
Μία από τις ιδέες του κάνουν λόγο για εκμετάλλευση των αστεροειδών που περνούν κοντά από τη Γη. Ουσιαστικά, προτείνει την εκμετάλλευση της βαρυτικής έλξης τους για να μετακινηθεί η Γη από την τωρινή της τοποθεσία.
Ένας δεύτερος τρόπος διάσωσης του πλανήτη είναι η δημιουργία ενός ηλιακού πανιού που θα αντανακλά το ηλιακό φως και θα χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη για να ωθήσει τον πλανήτη σε άλλο σημείο. Βεβαίως, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να κατασκευάσουν το τεράστιο – πρέπει να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Γης – πανί.
Η τελευταία λύση που προτείνει είναι η κατασκευή μεγάλων εργοστασίων ηλιακής ενέργειας, που να μετατρέπουν το φως του ηλίου σε ενέργεια. Στη συνέχεια αυτή η ισχύς θα μετατρέπεται σε λέιζερ, που θα στραφεί στο διάστημα, μετακινώντας τη Γη.
Πηγή: CNN-Greece