- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Καίγεται η Γη; Στοιχεία για τις φετινές (2019) και περσινές πυρκαγιές στον πλανήτη
Οι φωτιές στον Αμαζόνιο προκάλεσαν μια παγκόσμια οργή το καλοκαίρι που μας πέρασε, όμως φωτιές υπήρξαν στην Αρκτική, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ινδονησία όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Δεδομένα από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών Sentinel-3, δείχνουν ότι υπήρξαν 5 φορές περισσότερες πυρκαγιές τον Αύγουστο το 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, αλλά μια λεπτομερής ανάλυση αποκαλύπτει ακριβώς που συνέβησαν αυτές – και οι περισσότερες από αυτές ήταν στην Ασία.
Λειτουργώντας σαν τα θερμόμετρα στον ουρανό, οι αισθητήρες στους δορυφόρους μετρούν τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία για να λάβουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους της Γης. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν και να παρακολουθήσουν τη θερμότητα που εκπέμπεται από τις φωτιές.
Την τάση των πυρκαγιών που ανιχνεύτηκαν το 2019 δείχνει το γράφημα με κόκκινο χρώμα, ενώ αυτή των πυρκαγιών του 2018 τη δείχνει με πράσινο. Ο Παγκόσμιος Άτλας Πυρκαγιών Sentinel-3 δείχνει 79.000 φωτιές τον Αύγουστο του 2019, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 16.632 τον Αύγουστο του 2018.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το 49% των φωτιών ανιχνεύθηκαν στην Ασία, γύρω στο 28% ανιχνεύτηκαν στη Νότια Αμερική, 16% στην Αφρική και το εναπομένον ποσοστό καταγράφηκε στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία.
Πηγή: ESA