Επιλεγμένα

Καίγεται η Γη; Στοιχεία για τις φετινές (2019) και περσινές πυρκαγιές στον πλανήτη

Από στις 26 Οκτωβρίου 2019

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο προκάλεσαν μια παγκόσμια οργή το καλοκαίρι που μας πέρασε, όμως φωτιές υπήρξαν στην Αρκτική, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ινδονησία όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Δεδομένα από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών Sentinel-3, δείχνουν ότι υπήρξαν 5 φορές περισσότερες πυρκαγιές τον Αύγουστο το 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, αλλά μια λεπτομερής ανάλυση αποκαλύπτει ακριβώς που συνέβησαν αυτές – και οι περισσότερες από αυτές ήταν στην Ασία.

Λειτουργώντας σαν τα θερμόμετρα στον ουρανό, οι αισθητήρες στους δορυφόρους μετρούν τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία για να λάβουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους της Γης. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν και να παρακολουθήσουν τη θερμότητα που εκπέμπεται από τις φωτιές.

Την τάση των πυρκαγιών που ανιχνεύτηκαν το 2019 δείχνει το γράφημα με κόκκινο χρώμα, ενώ αυτή των πυρκαγιών του 2018 τη δείχνει με πράσινο. Ο Παγκόσμιος Άτλας Πυρκαγιών Sentinel-3 δείχνει 79.000 φωτιές τον Αύγουστο του 2019, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 16.632 τον Αύγουστο του 2018.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το 49% των φωτιών ανιχνεύθηκαν στην Ασία, γύρω στο 28% ανιχνεύτηκαν στη Νότια Αμερική, 16% στην Αφρική και το εναπομένον ποσοστό καταγράφηκε στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία.

Πηγή: ESA

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.