- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η πόλωση της Κοσμικής Μικροκυματικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου αποκαλύπτει τη μάζα των γαλαξιακών σμηνών
Η πρώτη ανίχνευση της βαρυτικής εστίασης στο μοτίβο της πόλωσης της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου προσφέρει έναν περισσότερο ακριβή τρόπο για να μετρήσουμε τη μάζα των γαλαξιακών σμηνών.
Οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τη μάζα των γαλαξιακών σμηνών δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μετρώντας πόσο τα σμήνη παραμορφώνουν τη κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (CMB). Αυτό το αποκαλούμενο φαινόμενο βαρυτικής εστίασης είναι μεγαλύτερο στη θερμοκρασιακή κατανομή της CMB, όμως το σήμα επιμολύνεται από άλλα αστροφυσικά φαινόμενα στο προσκήνιο. Τώρα, μια διεθνής συνεργασία ερευνητών από το Τηλεσκόπιο Νότιου Πόλου (SPT) και την Έρευνα της Σκοτεινής Ύλης (DES) έχει επιδείξει μια εναλλακτική μέθοδο που (αντί αυτής) χρησιμοποιεί τις παραμορφώσεις της πόλωσης της CMB. Αν και ανεπαίσθητο, αυτό το σήμα πόλωσης είναι λιγότερο εύκολο να επιμολυνθεί από το αστροφυσικό προσκήνιο – το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό μη-πολωμένο – επιτρέποντας τη χρήση του για την εκτίμηση με περισσότερη ακρίβεια και αξιοπιστία της μάζας του γαλαξιακού σμήνους.
Η CMB φέρει το μοτίβο της γραμμικής πόλωσης που εντυπώθηκε σε αυτήν όταν το σύμπαν κατά πρώτον κρύωσε αρκετά για να σχηματιστούν τα ουδέτερα άτομα και να διαδοθεί ελεύθερα το φως. Η θεωρία προβλέπει ότι το μοτίβο αυτό θα έπρεπε να τροποποιείται από γαλαξιακά σμήνη μεγάλης μάζας, των οποίων η βαρύτητα επιβάλλει μια ανεπαίσθητη διπολική διευθέτηση στα φωτόνια της CMB. Για να ανιχνεύσει αυτή την διπολική υπογραφή, η ερευνητική ομάδα συνδύασε τα σήματα της πόλωσης της CMB από τις περιοχές περίπου 18.000 γαλαξιακών σμηνών που είχαν ανιχνευτεί σε οπτικές εικόνες από την DES. Μετά την αφαίρεση μιας εκτιμούμενης πόλωσης υποβάθρου, οι ερευνητές έμειναν με ένα σήμα που απέδωσαν στην βαρυτική εστίαση με ένα επίπεδο εμπιστοσύνης 4,8σ, που σημαίνει ότι η πιθανότητα του να οφείλεται στην τύχη είναι λιγότερη από 1 στις 600.000.
Η νέα εστιακά παραγόμενη μέτρηση θα επιτρέψει τους ερευνητές να βαθμονομήσουν τις εκτιμήσεις της μάζας γαλαξιακών σμηνών με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η βαθμονόμηση αυτή θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία για τα θεμελιώδη μυστήρια του σύμπαντος, όπως οι μάζες του νετρίνου και η φύση της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης, οι απαντήσει των οποίων μπορεί να βρίσκονται στη διαμόρφωση και εξέλιξη των δομών του σύμπαντος.
Πηγή: American Physical Society
Περισσότερα στη δημοσίευση: Detection of CMB-Cluster Lensing using Polarization Data from SPTpol. Physical Review Letters.