Επιλεγμένα

Σύμφωνα με έρευνα: Ασυμπτωματικά πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών με covid-19

Από στις 1 Δεκεμβρίου 2020

Περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών που έχουν covid-19 είναι ασυμπτωματικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Alberta, στοιχείο που (υπο)στηρίζει τη θεώρηση ότι οι νεότεροι που διαγιγνώσκονται με την ασθένεια ίσως αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος αυτών που μολύνθηκαν. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου και αναφέρεται στο ενημερωτικό του Πανεπιστημίου την 27η Νοεμβρίου και το θέμα που τίθεται από τους επιστήμονες είναι ότι, από την μεριά της δημόσιας υγείας, πιθανά υπάρχει στην κοινότητα μεγάλη κυκλοφορία covid-19, πράγμα που οι άνθρωποι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

«Όταν βλέπουμε αναφορές 1200 νέων κρουσμάτων την μέρα στην Alberta», αναφέρει ο Καθηγητής ιατρικής Dr. Finlay McAlister, «αυτό είναι πιθανά η κορυφή του παγόβουνου – υπάρχουν πιθανώς πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη νόσο και δυνητικά τη διασπείρουν».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα του McAlister ανέλυσαν τα αποτελέσματα για 2.463 παιδιά που ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας – Μάρτιο έως Σεπτέμβριο – για μόλυνση covid-19. Συνολικά, 1.987 παιδιά είχαν θετικό αποτέλεσμα στο τεστ για covid-19 και 476 είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Από τα παιδιά που ελέγχθηκαν θετικά, 714 – 35,9% – αναφέρθηκαν ως ασυμπτωματικά.

Το εύρημα αυτό της μελέτης δείχνει και ένα άλλο ζήτημα που υπάρχει στα σχολικά προγράμματα προστασίας, μπορούν να γίνουν όλα τα ερωτηματολόγια που θέλουν οι υπεύθυνοι, όμως αν το ένα τρίτο των παιδιών είναι ασυμπτωματικά η απάντηση θα είναι όχι σε όλες τις ερωτήσεις – αν και θα έχουν προσβληθεί. Λόγω της ασυμπτωματικής φύσης της ασθένειας σε πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών, ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι είχαν το δικαίωμα να κλείσουν τα σχολεία για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν την ασθένεια σε σχέση με τους ενήλικους, όμως ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός», αναφέρει ο McAlister. «Πιθανότατα οι ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν είναι λιγότερο μεταδοτικοί από ένα πρόσωπο που κάθεται δίπλα σας και φτερνίζεται, όμως αυτό δεν το γνωρίζουμε με σιγουριά».

Ένα εύρημα που επίσης αναφέρουν οι ερευνητές είναι ότι παρόλο που ο βήχας, η ρινική καταρροή και ο πονόλαιμος ήταν τρία πιο κοινά συμπτώματα μεταξύ των παιδιών με covid-19 – αναφέρονται 25%, 19% και 16% των περιπτώσεων αντίστοιχα – στην πραγματικότητα ήταν ελαφρώς πιο συχνά από αυτά που παρατηρούνται μεταξύ αυτών με αρνητικό τεστ coid-19, και έτσι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται να οδηγούν σε πρόβλεψη για θετικό τεστ.

Πηγή: University of Alberta

Περισσότερα στη δημοσίευση: Symptoms associated with a positive result for a swab for SARS-CoV-2 infection among children in Alberta. CMAJ.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.