Επιλεγμένα

Μια δεκαετία στο διάστημα μετρά κοσμικές ακτίνες και βελτιώνει τις γνώσεις μας

Από στις 19 Μαΐου 2021

Για το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) σήμερα κλείνουν 10 χρόνια σε τροχιά. Είναι, λοιπόν, μια γιορτινή μέρα για τους ανθρώπους που εργάζονται και το αξιοποιούν για να διευρύνουν τις γνώσεις μας. Πρόκειται για το Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02), τον κυνηγό κοσμικών ακτίνων που εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό του ΔΔΣ. Το AMS-02 είναι ένας ανιχνευτής υποατομικών σωματιδίων ο οποίος ψάχνει για σκοτεινή ύλη, αντιύλη και μετρά κοσμικές ακτίνες. Πήρε περίπου 20 χρόνια και έλαβαν μέρος 16 χώρες για να γίνει πραγματικότητα. Συναρμολογήθηκε στο CERN, ελέγχθηκε στις εγκαταστάσεις ESTEC της ESA στην Ολλανδία και εγκαταστάθηκε στον ΔΔΣ το 2011.

Μετά από περισσότερες από 175 δισεκατομμύρια κοσμικών ακτίνων, τα επιστημονικά αποτελέσματα του  AMS-02 έχουν αλλάξει την κατανόηση της Ανθρωπότητας για την προέλευση αυτών των σωματιδίων και για τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν στο διάστημα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνουν την αποκάλυψη ότι οι πρωτογενείς κοσμικές ακτίνες έχουν τουλάχιστον δύο διακριτές τάξεις, μία που αποτελείται από ελαφρείς πυρήνες και άλλη μία που αποτελείται από βαρείς πυρήνες. Οι πρωτογενείς κοσμικές ακτίνες παράγονται στις υπερκαινοφανείς εκρήξεις στον Γαλαξία μας και πέρα από αυτόν, και ταξιδεύουν εκατομμύρια χρόνια πριν φθάσουν στο AMS.

Στην φωτογραφία, ο αστροναύτης της ESA Luca Parmitano φαίνεται και εκτελεί την πρώτη από μια σειρά εργασιών συντήρησης του συστήματος ψύξης του AMS-02, σε μια δραστηριότητα στο εξωτερικό του ΔΔΣ.

Πηγή: ESA

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής