Επιλεγμένα

Διαβάσαμε σήμερα: Σχεδόν το ένα στα τρία είδη δέντρων της Γης κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Από στις 1 Σεπτεμβρίου 2021

Τουλάχιστον το 30% των ειδών δέντρων του πλανήτη, δηλαδή σχεδόν το ένα στα τρία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισής τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων που παρουσίασαν τη νέα έκθεση «Η Κατάσταση των Δέντρων του Κόσμου». Η ποικιλία των απειλούμενων δέντρων είναι μεγάλη, από βελανιδιές και μανόλιες μέχρι μεγάλα τροπικά δέντρα ξυλείας. Είναι σημαντική η αναφορά της Έκθεσης ότι το πρόβλημα έχει παγκόσμια διάσταση, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί ο κατάλογος των απειλών για τα δένδρα, όπως παρουσιάζεται:

Οι μεγαλύτερες, λοιπόν, απειλές για τα δέντρα παγκοσμίως είναι η αποψίλωση των δασών για αντικατάσταση τους με γεωργικές καλλιέργειες (έχει επίπτωση στο 29% των ειδών δέντρων), η υλοτομία (27%), το κόψιμο δέντρων για την κτηνοτροφία (14%), άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο πλαίσιο της ανάπτυξης όπως η κατασκευή κτιρίων και δρόμων (13%), οι δασικές πυρκαγιές (13%), η μεταλλευτική-εξορυκτική δραστηριότητα (9%), η κλιματική αλλαγή (4%) κ.α.

Διαβάστε περισσότερα και ενδιαφέροντα στοιχεία της Έκθεσης, από την ιστοσελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων amna.gr

Διαβάστε την έκθεση: State of the World’s Trees Report

Διαβάστε επίσης: The Global Forest Goals Report 2021

EGNONEWS