Επιλεγμένα

Η ESA αρωγός της Ελλάδας στην ενίσχυση των επενδύσεων στο διαστημικό τομέα

Από στις 26 Νοεμβρίου 2021

Τα φιλόδοξα σχέδια για την επέκταση της εκκολαπτόμενης διαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα – τα οποία θα επιτρέψουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και ευημερία – χαιρετίστηκαν θερμά από την ESA.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας ανακοίνωσε (στις 26 Νοεμβρίου) την πορεία υλοποίησης της Ενιαίας Εθνικής Διαστημικής Στρατηγικής της Ελλάδας, με την τεχνική υποστήριξη της ESA. Η στρατηγική αποτελεί μέρος των σχεδίων του εθνικού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ελλάδας όσον αφορά τις δορυφορικές τεχνολογίες και εφαρμογές καθώς και την ενδυνάμωση της χώρας με δεδομένα από το διάστημα. Θεωρείται ότι έτσι διασφαλίζεται ότι η χώρα θα είναι σε θέση να συνεισφέρει με ένα διαλειτουργικό στοιχείο στο πρόγραμμα Govsatcom της ΕΕ για ασφαλείς επικοινωνίες, στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή υποδομή κβαντικών επικοινωνιών και στο ασφαλές σύστημα επικοινωνίας με βάση το διάστημα που επιδιώκει η ΕΕ. Η ESA υποστηρίζει τα σχέδια δημιουργίας ασφαλών δικτύων επικοινωνιών αυτού του τύπου.

Η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει, να κατασκευάσει, να εκτοξεύσει και να προλειτουργήσει μικρούς δορυφόρους ικανούς να φιλοξενούν διάφορα ωφέλιμα φορτία πολλαπλών χρήσεων προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ευρωπαϊκές και εθνικές ανάγκες για ασφαλή συνδεσιμότητα. Επιθυμεί να επεκτείνει τις ικανότητές της στις τηλεπικοινωνίες, περιλαμβανομένων των κβαντικών επικοινωνιών, τη μετάδοση βιντεοροών για τη ναυτιλία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την επιτήρηση των συνόρων και την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών χρησιμοποιώντας υπάρχουσες εθνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων οπτικών σταθμών του Χελμού, του Σκίνακα και του Χολομώντα.

Αυτοί οι τρεις επίγειοι οπτικοί σταθμοί πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι στην προτεινόμενη υποδομή κβαντικών επικοινωνιών της ΕΕ, η οποία ονομάζεται EuroQCI. Η ESA συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας EuroQCI από το 2019.

Η ESA βοηθά ήδη την Ελλάδα να πραγματοποιήσει τις διαστημικές της φιλοδοξίες. Τον Μάρτιο, η ESA δημιούργησε ένα κέντρο επώασης επιχειρήσεων με έδρα το Μαρούσι της Αθήνας προκειμένου να βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με το διάστημα να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Μέσω αυτού, στοχεύει να στηρίξει 25 εταιρείες τέτοιου τύπου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Νωρίτερα φέτος η Amazon Web Services ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Ελληνική κυβέρνηση σε οικονομικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν να καταστεί η χώρα περιφερειακός κόμβος διαστημικών δεδομένων.

«Με σύνθημα το “Space for Digital Transformation (το διάστημα στην υπηρεσία του ψηφιακού μετασχηματισμού)” πραγματοποιούμε βήμα προς βήμα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υποστηρίξουμε την διαστημική μας κοινότητα και να ανταποκριθούμε στις εθνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες», δήλωσε ο Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Josef Aschbacher, Γενικός Διευθυντής της ESA, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι κοινές μας ομάδες δούλεψαν εντατικά για την προετοιμασία του σχεδίου υλοποίησης της υποστήριξης που θα παράσχει η ESA στο εθνικό ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα δορυφόρων και είμαι ικανοποιημένος για τη συνδιαμόρφωση του».

Πηγή: ESA

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής