- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα στην ιστορία της Ανθρωπότητας
Ο Τζακ Κίλμπι, ένας νεαρός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που έχει μόλις προσληφθεί από την Texas Instruments, παρουσιάζει στους έκπληκτους συναδέλφους του μία νέα εφεύρεση. Το 1958 ο Τζακ Κίλμπυ, ερευνώντας πυρετωδώς τρόπους για τη σμίκρυνση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων εφηύρε το ολοκληρωμένο κύκλωμα. Η ιδέα του ήταν να δημιουργούνται τα στοιχεία του κυκλώματος πάνω σε ένα φύλλο ημιαγωγού με μηχανοποιημένο και συστηματικό τρόπο, αντί να συνδέονται και να τοποθετούνται τα διάφορα στοιχεία του κυκλώματος με το χέρι. Είναι μία περίεργη κατασκευή από δύο μεταλλικές πλάκες, καλώδια και άλλα εξαρτήματα – όλα στην ίδια επιφάνεια. Η δημιουργία των στοιχείων γίνεται με νοθεύσεις άλλων στοιχείων και επιστρώσεις.
Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα: ένα σύνολο αλληλένδετων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως τρανζίστορ και αντιστάσεων, που χαράσσονται ή αποτυπώνονται σε έναν μικροσκοπικό ημιαγωγό (συνήθως το υλικό είναι πυρίτιο ή γερμάνιο). Είναι το γνωστό σε όλους μας σήμερα μικροτσιπ, που σήμερα βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή, αυτοκίνητο και δεκάδες ηλεκτρονικά αγαθά.
Έξι μήνες αργότερα ο Ρόμπερτ Νόις στη Fairchild Semiconductor παρουσιάζει μία συσκευή με την ίδια λειτουργία, αλλά ανώτερης κατασκευής. Ο Νόις κέρδισε την κούρσα της πατέντας, αλλά και ο ίδιος θεωρεί ως πατέρα του μικροτσίπ τον Κίλμπι, ο οποίος κέρδισε και το Νόμπελ Φυσικής το 2000.
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την wikipedia