- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Συσχέτιση μεταξύ γήρανσης και Τ-κυττάρων αποκαλύπτει μια νέα τεχνική μέτρησης
Ερευνητές, στο Cockrell School of Engineering στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της γήρανσης και της αποτελεσματικότητας των Τ-κυττάρων [ένας τύπος κυττάρου του ανοσοποιητικού που είναι προγραμματισμένο να μάχεται και να σκοτώνει μια απειλή]. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γηραιότεροι άνθρωποι έχουν Τ-κύτταρα που είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να αποκρούσουν τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV).
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, βασίζεται σε μια καινοτόμο τεχνική, που ονομάζεται iTAST (in situ TCR Affinity and Sequence Test), που μπορεί να μετρήσει την αποκαλούμενη συγγένεια ενός Τ-κυττάρου, μια φυσική παράμετρο που προσδιορίζει πόσο καλά οι υποδοχείς του Τ-κυττάρου αναγνωρίζουν και ενώνονται με τα αντιγόνα τους, όπως αυτά που προέρχονται από βακτήρια, ιούς ή καρκινικά κύτταρα. Αν ένα άνθρωπος έχει Τ-κύτταρα χαμηλής συγγένειας για ένα ιδιαίτερο ιό, το σώμα δεν θα εξαπολύσει μια αποτελεσματική μάχη ενάντια στον ιό. Από την άλλη μεριά, Τ-κύτταρα με υψηλή συγγένεια μπορούν να εξαπολύσουν ισχυρές μάχες ενάντια σε παθήσεις και ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Η νέα τεχνική θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας τρόπος να επιταχυνθούν οι επιστημονικές ανακαλύψεις και η βιοϊατρική έρευνα. Η ικανότητα του iTAST να αναγνωρίζει και να ανακτά τα υψηλής συγγένειας Τ-κύτταρα ενός ανθρώπου, θα μπορούσε να ωφελήσει την ανοσοθεραπεία και την ανάπτυξη εμβολίων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εξατομικευμένης ιατρικής και των θεραπειών.
Το iTAST, που υποβλήθηκε για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι η πρώτη τεχνική ικανή για την ανάκτηση και τη μέτρηση της συγγένειας ενός μεγάλου όγκου Τ-κυττάρων και τις σειρές των σχετιζόμενων με ένα μεμονωμένο από αυτά υποδοχέων. Το iTAST είναι μια διαδικασία με τρία μέρη, που μπορεί να απομονώσει Τ-κύτταρα, να μετρήσει την συγγένεια του Τ-κυττάρου και να ταξινομήσει τους αντιγονικούς υποδοχείς του Τ-κυττάρου, όλα σε μια μέρα. Προς το παρόν, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της συγγένειας ενός Τ-κυττάρου είναι εξαιρετικά εντατική και χρονοβόρα εργασία, που φτάνει μερικές φορές μέχρι και ένα έτος.
Στην πρώτη ανάπτυξη του iTAST από τους ερευνητές, έγινε δυνατό να αποδειχθεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γήρανσης και της συγγένειας του Τ-κυττάρου. Είναι κοινή αντίληψη ότι καθώς ο άνθρωπος γηράσκει, είναι περισσότερο επιρρεπής σε ασθένειες και ανταποκρίνεται λιγότερο σε εμβόλια. Όμως, για τώρα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανόηση της γήρανσης του ανοσοποιητικού είναι ελλιπής. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη», δηλώνει ο Shuqi Zhang, πρώτος στη σειρά των συγγραφέων της μελέτης. «Αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος που το ανοσοποιητικό σύστημα επιβραδύνει, αλλά τώρα μπορούμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς μπορεί να συμβάλλουν τα Τ-κύτταρα».
Έχοντας επιτυχώς ελέγξει το iTAST, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επίκουρος καθηγήτρια Jenny Jiang και το εργαστήριό της συνεχίζουν να ερευνούν τη συγγένεια των Τ-κυττάρων και το ρόλο που παίζει στη γήρανση και τον καρκίνο, καθώς και σε λοιμώξεις και αυτοάνοσα νοσήματα.
Πηγή: University of Texas at Austin
Περισσότερα στη εργασία: Direct measurement of T cell receptor affinity and sequence from naïve antiviral T cells, Science Translational Medicine 01 Jun 2016