Επιλεγμένα

Το διαστημικό σκάφος ELSA-d της Astroscale έτοιμο για επίδειξη απομάκρυνσης διαστημικών συντριμμιών σε τροχιά

Από στις 17 Μαρτίου 2021

Με όλο και περισσότερους δορυφόρους να εκτοξεύονται καθημερινά, εμφανίζεται επιτακτική η ανάγκη να γίνουν προσπάθειες να κρατηθούν οι τροχιές πάνω από τη Γη καθαροί από σκουπίδια. Αυτό θα πρέπει να κινήσει μια έντονη αγορά για υπηρεσίες απομάκρυνσης συντριμμιών. Αυτή την εβδομάδα σχεδιάζεται να εκτοξευθεί στο διάστημα μια αποστολή που στοχεύει να επιδείξει μια εμπορική τεχνολογία για απόσυρση τροχιακών συντριμμιών, όπως αχρηστευμένοι δορυφόροι. Η επίδειξη διοργανώνεται από την εταιρεία Astroscale και θα ελέγχεται από επιχειρησιακό κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αποστολή της Υπηρεσίας Τελευταίου Σταδίου για την επίδειξη της Astroscale (ELSA-d) συνίσταται από δυο διαστημοσυσκευές: έναν «φροντιστή», 175 kg και έναν «πελάτη», 17 kg. Θα αποσταλούν μαζί με πύραυλο Soyuz το Σάββατο από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και μόλις μπει σε τροχιά θα χωριστεί για να παίξει ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού. Ο φροντιστής θα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του για να βρει και να κυνηγήσει τον πελάτη, συλλαμβάνοντάς τον με χρήση μιας μαγνητικής πλάκας πρόσδεσης, πριν απελευθερώσει στην συνέχεια «το ποντίκι» για ένα άλλο πείραμα σύλληψης.

Η εργασία θα γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη με τα πιο δύσκολα rendezvous να απαιτούν ο φροντιστής να αρπάζει τον πελάτη καθώς περιστρέφεται. Τελικά, το ζευγάρι θα διατάσσεται να βγαίνει από την τροχιά και να καίγεται στην ατμόσφαιρα.

EGNONEWS