Επιλεγμένα

Το πλάσμα ανάρρωσης δεν βοηθάει τους ασθενείς COVID-19 που νοσούν σοβαρά – σύμφωνα με Καναδική έρευνα

Από στις 25 Σεπτεμβρίου 2021

Η παροχή σε σοβαρά ασθενείς COVID-19 μετάγγισης αίματος από δότες οι οποίοι έχουν ήδη αναρρώσει από τον ιό δεν βοήθησε στην βελτίωση της κατάστασής τους – και σε ορισμένες περιπτώσεις την χειροτέρεψε. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης Καναδικής έρευνας με κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Nature Medicine (9 Σεπτεμβρίου 2021). «Το πλάσμα ανάρρωσης βρέθηκε, στο παρελθόν, ότι ενισχύει την ανοσία σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από ιικές οντότητες, του SARS συμπεριλαμβανομένου», σημειώνει η κύρια ερευνήτρια Susan Nahirniak, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Alberta [Department of Laboratory Medicine & Pathology – Division of Hematological Pathology (LMP)]. Οι κλινικές όμως δοκιμές, όπως αναφέρει η Nahirniak, δεν έδειξαν να υπάρχει κανένα όφελος σε ότι αναφορά στην πορεία ασθενών οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο επειδή χρειάζονταν οξυγόνο για τον SARS-CoV-2. Δεν απέτρεψαν τη διασωλήνωση ή το θάνατο.

Την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη ακολούθησαν 921 ασθενείς COVID-19 σε Καναδά, ΗΠΑ και Βραζιλία, οι οποίοι εισήχθησαν σε νοσοκομείο μέσα σε 12 ημέρες από την εμφάνιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων τους. Τα δύο τρίτα (614 ασθενείς) έλαβαν μεταγγίσεις αναρρωτικού πλάσματος και το ένα τρίτο (307 ασθενείς) όχι. Στην ομάδα του αναρρωτικού πλάσματος, 199 ασθενείς χρειάστηκαν διασωλήνωση ή απεβίωσαν, ενώ 86 ασθενείς στην ομάδα ελέγχου είχαν αυτήν την έκβαση. Ασθενείς στον βραχίονα του αναρρωτικού, επίσης, βίωσαν πιο σοβαρά δυσμενή γεγονότα όπως η ανάγκη για χορήγηση περισσότερου οξυγόνου ή η επιδείνωση της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οι παρεμβάσεις τερματίστηκαν νωρίς όταν οι ερευνητές κατάλαβαν ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά.

Μεταβαλλόμενες αποκρίσεις ανοσίας

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν ότι το επίπεδο των αδρανοποιημένων αντισωμάτων, ή οι συγκεντρώσεις τους, στο αίμα των ασθενών COVID-19 που ανάρρωσαν ήταν ποικίλο, κάτι το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις για το πώς απαντά ο πληθυσμός στον εμβολιασμό. Η Dr. Nahirniak αναφέρει: «Βρήκαμε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν υπογράψει ως δότες έριξαν τις συγκεντρώσεις των αντισωμάτων τους εξαιρετικά γρήγορα, έτσι η διατήρηση αυτής της δεξαμενής δοτών ήταν μια πρόκληση. Είναι απόδειξη ότι ακριβώς επειδή είχατε COVID μια φορά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε ξανά. Αυτό ενισχύει την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και πιθανώς να δίνουμε ενισχυτικές δόσεις, όμοια με αυτό που συμβαίνει με τη γρίπη».

Τη ίδια στιγμή, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι ορισμένοι δότες είχαν υψηλότερα επίπεδα μη-λειτουργικών αντισωμάτων εναντίον της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι λήπτες αυτού του πλάσματος έμοιαζαν να έχουν φτωχότερα αποτελέσματα και συνέστησαν να συνεχίσουν την έρευνα για τον επιπολασμό και την επίπτωση αυτών των αντισωμάτων. Η Dr. Nahirniak σημείωσε ότι η συμμετοχή στην έρευνα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας COVID-19, όταν λίγες θεραπευτικές αγωγές είχαν αναγνωριστεί, βοήθησε να ενισχυθεί το φρόνιμα τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού που συμμετείχε στην έρευνα. Σημείωσε ακόμη ότι εξεπλάγη από τα απογοητευτικά αποτελέσματα, αλλά όπως είπε: «για αυτό κάνουμε μια έρευνα – αναμέναμε μεγαλύτερη επιτυχία κατά του ιού».

Πηγή: University of Alberta

Περισσότερα στην (ελεύθερης πρόσβασης) δημοσίευση: Convalescent plasma for hospitalized patients with COVID-19: an open-label, randomized controlled trial. Nature Medicine.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής