Επιλεγμένα

Βλαστοκύτταρα του ματιού, ελπίδα κατά της τύφλωσης

Από στις 2 Οκτωβρίου 2014

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον εντόπισαν για πρώτη φορά βλαστικά κύτταρα στους ανθρώπινους οφθαλμούς τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φωτοευαίσθητα κύτταρα και πιθανώς να αναστρέψουν την τύφλωση.

Το «ρεζερβουάρ» των κυττάρων εντοπίστηκε σε μια περιοχή του ματιού που ονομάζεται σκληροκερατοειδής στεφάνη (ή όριο) – πρόκειται για το σημείο στο οποίο ενώνεται ο κερατοειδής με τον σκληρό χιτώνα του οφθαλμού. Οι επιστήμονες απέδειξαν μάλιστα ότι, στο κατάλληλο περιβάλλον, τα συγκεκριμένα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε φωτοϋποδοχείς που αντιδρούν στο φως. Ελπίζουν ότι η μεταμόσχευση των κυττάρων μετά την επεξεργασία τους στο εργαστήριο σε οφθαλμούς που έχουν υποστεί βλάβες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστροφή της τύφλωσης.

Μια τέτοιου είδους θεραπεία εκτιμάται ότι θα προσφέρει σωτηρία σε πάρα πολλά άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια – αμφότερες αυτές οι παθήσεις προκαλούνται από απώλεια των φωτοϋποδοχέων του ματιού.

Οι ειδικοί από το Σαουθάμπτον ενθουσιάστηκαν όταν είδαν ότι βλαστικά κύτταρα της σκληροκερατοειδούς στεφάνης υπήρχαν ακόμη και στα μάτια ενός 97-χρονου, γεγονός που μαρτυρεί πως η θεραπευτική αυτή προσέγγιση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και στα ηλικιωμένα άτομα.

«Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι διαθέσιμα, εύκολα προσβάσιμα και έχουν εκπληκτική πλαστικότητα, γεγονός που τα καθιστά μια πολύ καλή πηγή κυττάρων για μελλοντικές θεραπείες» ανέφερε ο καθηγητής Αντριου Λότερι από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον που ήταν επικεφαλής σχετικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE» και προσέθεσε: «Η εξέλιξη αυτή θα μας βοηθήσει να αποφεύγουμε επιπλοκές που οδηγούν σε απόρριψη των μοσχευμάτων ή σε επιμόλυνσή τους καθώς τα κύτταρα θα ανήκουν στον ίδιο ασθενή».
Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και τελειοποίηση της προσέγγισης προτού αυτή εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Όπως προέβλεψε, αν όλα τα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στεφθούν με επιτυχία, οι κλινικές δοκιμές της κυτταρικής θεραπείας σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

Πηγή: tovima

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.