Επιλεγμένα

Οι άγριες μέλισσες χρησιμοποιούν νικοτίνη για να πολεμήσουν τα παράσιτα

Από στις 28 Απριλίου 2015

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι άγριες μέλισσες που έχουν μολυνθεί από παράσιτα αναζητούν λουλούδια που περιέχουν νικοτίνη στο νέκταρ τους, πιθανότατα με σκοπό να καταπολεμήσουν την λοίμωξη. Η νικοτίνη φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσους τις μολυσμένες άγριες μέλισσες αλλά έχει επιβλαβείς συνέπειες όταν καταναλώνεται από υγιείς μέλισσες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έδωσαν σε άγριες μέλισσες τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα διάλυμα ζάχαρης με νικοτίνη και ένα χωρίς. Οι μέλισσες που είχαν μολυνθεί με το παράσιτο Crithidia bombi ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν το νέκταρ με τη νικοτίνη από εκείνες που δεν είχαν μολυνθεί.

Μολυσμένες μέλισσες οι οποίες κατανάλωσαν νικοτίνη καθυστέρησαν τη διαδικασία της λοίμωξης για μερικές ημέρες και εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα παρασίτων από εκείνες που δεν την κατανάλωσαν. Ωστόσο δεν φάνηκε να αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής αυτών των μελισσών, αυτό σημαίνει ότι τα άμεσα οφέλη για τις αποικίες μελισσών παραμένει να πιστοποιηθούν.

Η κατανάλωση νικοτίνης είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις, όπως η καταστολή της όρεξης των μολυσμένων μελισσών, όπως περίπου συμβαίνει στους ανθρώπους που καπνίζουν. Οι υγιείς μέλισσες που κατανάλωσαν νικοτίνη έδειξαν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνες που δεν κατανάλωσαν καθόλου. Οι μέλισσες δεν είναι το μόνο είδος που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί νικοτίνη για την καταπολέμηση των παρασίτων, τα σπουργίτια που βρίσκονται στις πόλεις για παράδειγμα χρησιμοποιούν αποτσίγαρα στις φωλιές τους για να απομακρύνουν τα ακάρεα.

Ο καθηγητής David Baracchi της σχολής Βιολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε: «Ενώ είναι σαφές ότι υπάρχει όφελος από την κατανάλωση νικοτίνης από τις μέλισσες, που έχουν μολυνθεί από παράσιτα, μια βασική πρόκληση τώρα είναι να ανακαλύψουμε πώς ένα τέτοιο φυσικό φάρμακο περιορίζει την επίπτωση της νόσου στην κοινότητα των μελισσών».

Πηγή: Queen Mary University of London

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.