Επιλεγμένα

Η Γροιλανδία έχασε 2 δισεκατομμύρια τόνους πάγου αυτή την εβδομάδα – κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο

Από στις 16 Ιουνίου 2019

Περισσότερο από το 40% των πάγων στη Γροιλανδία έλιωσε την προηγούμενη Πέμπτη, με τη συνολική απώλεια πάγου να αγγίζει τους δύο γιγατόνους μέσα σε μία μόνο ημέρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Ενώ η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί γεμάτο με πάγο, είναι ασυνήθιστο να χάνεται τέτοια ποσότητα στην αρχή του καλοκαιριού. Η μέση «περίοδος τήξης» διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, ωστόσο το μεγαλύτερος μέρος της σημειώνεται τον Ιούλιο.

Η ξαφνική άνοδος στο λιώσιμο των πάγων είναι «ασυνήθιστη, αλλά όχι πρωτόγνωρη» αναφέρει ο Thomas Mote, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στο CNNi. «Είναι ισάξιο με τις ανόδους που είχαμε παρατηρήσει τον Ιούνιο του 2012» πρόσθεσε ο Mote, αναφερόμενος στο μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων που έχει γίνει στην ιστορία. Παρ΄ όλα αυτά, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να είναι ένα κακό σημάδι που ίσως προμηνύει ένα νέο, δυσάρεστο ρεκόρ.

Το χιόνι και ο πάγος αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα και μειώνουν την ποσότητα θερμότητας, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση των πάγων ακόμα και το καλοκαίρι. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «albedo», όπως εξηγεί ο Mote. «Όλο αυτό το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει και το φαινόμενο “albedo”» αναφέρει ο ερευνητής, πράγμα που σημαίνει πως θα επιτρέψει να απορροφάται περισσότερη θερμότητα του ήλιου μέσα στο καλοκαίρι και να λιώνουν περισσότεροι πάγοι.

Οι προβλέψεις για ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ

«Όλα τα σημάδια δείχνουν μία σεζόν με μεγάλη άνοδο του λιωσίματος των πάγων» τόνισε ο Mote. Από την πλευρά του, ο κλιματολόγος Jason Box, προβλέπει πως το 2019 θα είναι «ένα έτος λιωσίματος πάγων» για τη Γροιλανδία. Τόνισε, δε, πως φέτος έχουμε ασυνήθιστα πρώιμες εποχές τήξης, καθώς η περίοδος άρχισε περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το μέσο όρο, σπάζοντας το ρεκόρ που χρονολογείται στο 2012.

Η επιφάνεια του χιονιού είναι ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από τη μέση τιμή της δυτικής Γροιλανδίας, ενώ ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι «το 2019 ενδεχομένως να είναι μία χρονιά γεμάτη από λιώσιμο πάγων, ενώ υπάρχουν και μεγάλες πιθανότητες να καταρριφθεί το δυσάρεστο ρεκόρ του 2012», σύμφωνα πάντα με τον Box.

Τι σημαίνει το λιώσιμο πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία

Το λιώσιμο των καλυμμάτων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής εκτός του ότι θα αυξήσει το επίπεδο των ωκεανών, ενδέχεται επίσης να προκαλέσει τις επόμενες δεκαετίες περισσότερα ακραία φαινόμενα και να αποσταθεροποιήσει το κλίμα σε κάποιες περιοχές, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι δισεκατομμύρια τόνοι νερού που θα προκύψουν από το λιώσιμο των κρηπίδων πάγου, κυρίως στη Γροιλανδία, κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τα ρεύματα των ωκεανών τα οποία τώρα μεταφέρουν το κρύο νερό προς τα νότια βυθίζοντάς τα στον Ατλαντικό, ενώ παράλληλα σπρώχνουν τα τροπικά νερά προς τα βόρεια πιο κοντά στην επιφάνεια. Γνωστό ως Μεσημβρινή Ανατροπή Κυκλοφορίας του Ατλαντικού (AMOC), αυτό το φαινόμενο διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στο κλιματικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση κάποιας ζέστης στο βόρειο ημισφαίριο.

«Σύμφωνα με τα μοντέλα μας το λιώσιμο των καλυμμάτων πάγου θα προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στα ρεύματα των ωκεανών και θα αλλάξει τα επίπεδα ζέστης σε όλο τον πλανήτη», εξηγεί ο βασικός συντάκτης της έρευνας, ο Νίκολας Γκόουλετζ, του Κέντρου Έρευνας Ανταρκτικής του Πανεπιστημίου Βικτόρια στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι κρηπίδες πάγου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όμως δεν υπάρχουν τόσες για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα νερά ενδέχεται να επηρεάσουν το ίδιο το κλίμα. «Οι αλλαγές που παρατηρούμε σε μεγάλη κλίματα στις προσομοιώσεις μας δείχνουν ένα κλίμα πιο χαοτικό, με πιο πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο συχνούς και έντονους καύσωνες», επεσήμανε η Νατάλια Γκόμεζ, του πανεπιστημίου ΜακΓκίλ του Καναδά.

Πηγή: CNN – Greece (από CNN international)

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.