Επιλεγμένα

Θα μπορούσε ο γυναικείος οργασμός να είναι ένα ευχάριστο κατάλοιπο της εξέλιξης;

Από στις 3 Οκτωβρίου 2019

Έχουν οι επιστήμονες λύσει το μυστήριο του γυναικείου οργασμού; Πιθανώς. Όπως επεσήμανε ομάδα ερευνητών, κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης ο ανδρικός οργασμός εξυπηρετεί μια προφανή αναπαραγωγική λειτουργία: Χωρίς αυτόν, δεν μπορεί να συμβεί εκσπερμάτωση. Όμως ο αναπαραγωγικός ρόλος του γυναικείου οργασμού υπήρξε πολύ λιγότερο σαφής, επειδή η ωορρηξία στους ανθρώπους συμβαίνει είτε μια γυναίκα είχε πρόσφατα οργασμό είτε όχι. Έτσι, η ίδια η ύπαρξη του γυναικείου οργασμού στις γυναίκες υπήρξε από καιρό ένα φυσιολογικό μυστήριο. Όμως τώρα ερευνητές των Η.Π. (με τη βοήθεια ορισμένων σεξουαλικά ενεργών κουνελιών) πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν λύσει αυτό το γρίφο.

Η νέα έρευνα καθοδηγήθηκε από τον Gunter Wagner, καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Yale και την Mihaela Pavlicev, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέρος του αινίγματος υπήρξε το ότι η κλειτορίδα – η κεντρική περιοχή για τον γυναικείο οργασμό – είναι τοποθετημένη σε μια καλή απόσταση επάνω από όπου συμβαίνει η πραγματική «δράση» της αναπαραγωγικής σεξουαλικής πράξης. Αυτό οδήγησε την ομάδα να κοιτάξει πιο πίσω στο οικογενειακό δένδρο των θηλαστικών. Και όπως αναφέρουν οι δυο επιστήμονες στο τεύχος της 30ης Σεπτεμβρίου του Proceedings of the National Academy of Sciences, η κλειτορίδα είναι πολύ περισσότερο από κέντρο στην σεξουαλική πράξη για ζώα όπως οι γάτες, τα κουνέλια και τα κουνάβια.

Σε αυτά τα θηλαστικά, η κλειτορίδα είναι τοποθετημένη μαζί με την αναπαραγωγική οδό που χρησιμοποιείται για την σεξουαλική πράξη. Στη πραγματικότητα, σε θηλυκά κουνέλια η κλειτοριδική διέγερση και ο οργασμός είναι πράγματι απαιτούμενα για να ξεκινήσει η ωορρηξία που χρειάζεται για την αναπαραγωγή. Αυτό φυσικά είναι διαφορετικό από ότι συμβαίνει στις γυναίκες. Έτσι οι Wagner και Pavlicev θεώρησαν ότι, κάπου κατά την εξελικτική χρονική αλληλουχία, η κλειτορίδα μετακινήθηκε από το κέντρο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας ενώ διατηρείται η ικανότητά της να απελευθερώνει ορμόνες που προκαλούν την απόλαυση.

Για να ελέγξουν τη θεωρία τους ότι ο γυναικείος οργασμός είναι ουσιώδης για την αναπαραγωγή – τουλάχιστον στα άλλα θηλαστικά – οι δυο επιστήμονες χορήγησαν το αντι-καταθλιπτικό φλουοξετίνη (περισσότερο γνωστό ως Prozac) σε θηλυκά κουνέλια. Καθώς είναι γνωστό ότι το φάρμακο μειώνει την ικανότητα μιας γυναίκας για οργασμό, οι ερευνητές θεώρησαν ότι, κατ’ επέκταση, κουνέλια που δέχθηκαν το φάρμακο μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ωορρηξία. Και αυτό ίσχυε: Καθώς η ικανότητα των θηλυκών κουνελιών για οργασμό κατέρρευσε, είχαν ωορρηξία 30% λιγότερο συχνά, σε σύγκριση με θηλυκά που δεν τους χορηγήθηκε το αντι-καταθλιπτικό.

Αυτό μοιάζει να επιβεβαιώνει την ιδέα ότι, στο απόμακρο εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου τουλάχιστον, ο γυναικείος οργασμός ήταν απαραίτητος για τη δημιουργία νέων απογόνων. «Αυτό είναι σημαντικό για τη κατανόηση της γυναικείας σεξουαλικότητας», ανέφερε ο Wagner. Το εύρημα επίσης αντικρούει ιδέες που διακηρύχτηκαν από τον Sigmund Freud και άλλους ότι γυναίκες που αποτυγχάνουν να φτάσουν σε οργασμό είναι κατά κάποιο τρόπο ψυχολογικά ανώριμες ή επιβαρύνονται με δεύτερης γραμμής σεξουαλικούς συντρόφους. «Αν η θεωρία αυτή είναι σωστή», είπε ο Wagner, «καμία από αυτές τις παλαιότερες ιδέες δεν είναι έγκυρη».

Πηγή: Phys.org

Περισσότερα στη δημοσίευση: An experimental test of the ovulatory homolog model of female orgasm. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.