Επιλεγμένα

O άνθρωπος διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής του

Από στις 18 Δεκεμβρίου 2019

Ειδικοί του Επιστημονικού και Βιομηχανικού Οργανισμού Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) που εδρεύει στην Καμπέρα της Αυστραλίας πραγματοποίησαν μια ευρεία γενετική μελέτη που αφορά το προσδόκιμο ζωής 252 ζώων συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Οι ερευνητές κατάφεραν αρχικά να εντοπίσουν 42 γονίδια που σχετίζονται με το προσδόκιμο ζωής και στη συνέχεια υπολόγισαν το προσδόκιμο ζωής ακόμη και ειδών που έχουν πλέον εξαφανιστεί. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι «φτιαγμένος» για να ζει μάξιμουμ 38 έτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακριβώς το ίδιο προσδόκιμο ζωής, δηλαδή τα 38 έτη, είχαν τόσο οι άνθρωποι του Νεάντερνταλ όσο και οι Ντενίσοβαν, το μυστηριώδες και άγνωστο μέχρι πρόσφατα είδος ανθρώπων που πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε σε περιοχές του Καυκάσου αλλά DNA τους έχει εντοπισθεί και σε πληθυσμούς άλλων περιοχών του πλανήτη. Όμως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ανθρώπου ειδικά τους δύο τελευταίους αιώνες αύξαναν προοδευτικά το προσδόκιμο ζωής. Ο παράγοντας όμως που έκανε την διαφορά ήταν η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου ξεπερνάει πλέον τα 70 έτη και η τάση είναι αυξητική.

Πηγή: Protagon.gr

Περισσότερα στη δημοσίευση: A genomic predictor of lifespan in vertebrates. Scientific Reports.

Άλλο μέσο ενημέρωσης

Πρόκειται για ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο τέλος της πληροφορίας που αντλήθηκε από αυτά. Φυσικά ευχαριστούμε τους συντελεστές τους. Στην πληροφορία που αντλείται προστίθεται στο τέλος, συμβολή από το egno.gr, η παραπομπή στην αρχική δημοσίευση - είτε ως επιστημονικό άρθρο, είτε ως έκθεση κλπ.