Επιλεγμένα

Κάθε εγκέφαλος είναι μοναδικός και έχει το δικό του αποτύπωμα

Από στις 26 Ιουλίου 2018

Είναι η δομή του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου μοναδική; Κι αν ναι, με βάση ποια χαρακτηριστικά μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ εγκεφάλων; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν ερευνητές από τη Ζυρίχη της Ελβετίας στην πρόσφατη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Οι επιστήμονες απέδειξαν πως κάθε εγκέφαλος έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα, όπως ακριβώς γίνεται με δακτυλικά αποτυπώματα.

Μέχρι τώρα, υπήρχαν πολλές ενδείξεις πως η ανατομία κάθε εγκεφάλου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεδομένου πως έχει δειχθεί ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επηρεάζοντας τη διαμόρφωση της νευροφυσιολογίας και της νευροανατομίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα χαρακτηριστικά αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό αποτύπωμα σε κάθε άνθρωπο.

Για να εξάγουν τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές αποτύπωσαν με μαγνητική τομογραφία (MRI) τους εγκεφάλους 191 ανθρώπων. Ακολούθως, χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό που έχει αναπτυχθεί σε προηγούμενες έρευνες, έκαναν μετρήσεις σε 148 περιοχές του κάθε εγκεφάλου, μετρώντας το μέγεθος, τον όγκο και το πάχος των περιοχών αυτών. Οι μετρήσεις αυτές αναλύθηκαν με στατιστικές μεθόδους, από τις οποίες τα καλύτερα αποτελέσματα έδωσε η γραμμική διακριτική ανάλυση (linear discriminant analysis – LDA). Η ανάλυση αυτή χρησιμοποιείται στην τεχνητή νοημοσύνη και στην αναγνώριση μοτίβων, ανιχνεύοντας πιθανούς συνδυασμούς παραμέτρων, βάσει των οποίων μπορούν να διαχωριστούν δύο οποιαδήποτε αντικείμενα.

Από την ανάλυση αυτή, οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν πως για να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ δύο εγκεφάλων χρειάζεται η μελέτη μόνο 11 περιοχών του εγκεφάλου (από τις 148 περιοχές που μελέτησαν). Το εύρημα αυτό αποδεικνύει πως κάθε εγκέφαλος έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα, συμπληρώνοντας καθοριστικά τα μέχρι τώρα ερευνητικά ευρήματα τα οποία υποδεικνύουν πως παράμετροι όπως το περιβάλλον ή γενετικοί παράγοντες αλλά και η εμπειρία, η μάθηση, η προσωπικότητα, διαμορφώνουν τα ανατομικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου.

«Μόλις 30 χρόνια πριν πιστεύαμε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος του καθένα είχε ελάχιστα ή και καθόλου μοναδικά χαρακτηριστικά» σημειώνει ο ερευνητής Lutz Jäncke στο Science Daily, καταλήγοντας πως «με την έρευνά μας αυτή, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε πως κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μοναδικός. Ο συνδυασμός γενετικών και μη γενετικών παραγόντων επηρεάζει ξεκάθαρα όχι μόνο τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και την ανατομία του».

Περισσότερα στη δημοσίευση: Identification of individual subjects on the basis of their brain anatomical features. Scientific Reports.

Πάνος Τσιμπούκης, egno.gr

Η περιέργειά μου για το πώς λειτουργεί η ζωή με οδήγησε στο να σπουδάσω Βιολογία στα Γιάννενα. Μετά από μια πρώτη επαφή με την καθημερινότητα του εργαστηρίου, ταξίδεψα στο Βέλγιο για να κάνω πρακτική στα βλαστικά κύτταρα και έπειτα συνέχισα στο Μονπελιέ της Γαλλίας κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στη γενετική, την επιγενετική και τον έλεγχο της κυτταρικής μοίρας. Μου αρέσει να ασχολούμαι με την επικοινωνία της επιστήμης για να παρακολουθώ συστηματικά την έρευνα που πραγματοποιείται σε διαφορετικά πεδία της βιολογίας και άλλων κλάδων της επιστήμης.