Επιλεγμένα

Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης -Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους

Από στις 19 Νοεμβρίου 2020

Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας παράγει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, όπως δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική εξέλιξη στην κούρσα ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Moderna και οι Pfizer/BioNTech για τα δικά τους εμβόλια το τελευταίο διάστημα. Το εμβόλιο ChAdOx1 nCov-2019 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 56 έως 69 ετών καθώς και σε άτομα ηλικίας άνω των 70. Τα δεδομένα από τη Β΄φάση των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, υποδεικνύουν ότι μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον κορωνοϊό μπόρεσε να αποκτήσει ανοσία, όπως τόνισαν οι ερευνητές. Ανάλογη ανοσοαπόκριση εμφάνισαν και οι τρεις ηλικιακές ομάδες (18-55, 56-69 και άνω των 70), ενώ η έρευνα, στην οποία μετείχαν 560 υγιείς ενήλικες (οι 240 εκ των οποίων ηλικίας 70 και άνω) έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο εμβόλιο σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες.

Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή εικονικό φάρμακο και δεν εντοπίστηκαν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία τους. Τα αποτελέσματα συνάδουν με εκείνα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών σε άτομα ηλικίας 18-55, που δόθηκαν νωρίτερα φέτος στη δημοσιότητα. «Οι ηλικιωμένοι είναι μια από τις ομάδες στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν την τάση να εμφανίζουν χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Και μας προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση η διαπίστωση ότι το εμβόλιό μας όχι μόνον ήταν καλά ανεκτό στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά προκάλεσε παρόμοια ανοσοαπόκριση με εκείνη που διαπιστώθηκε σε νεότερους εθελοντές. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτό μεταφράζεται και σε προστασία από την ίδια την ασθένεια», δήλωσε η δρ Μαχέσι Ραμασάμι της ομάδας των ερευνητών της Οξφόρδης, αφού τα αποτελέσματα προέρχονται από προηγούμενο στάδιο των δοκιμών και δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς η προστασία που παρέχει το εμβόλιο. Δεν παύουν, όμως, να αποτελούν ενθαρρυντικά νέα.

Ήπιες οι παρενέργειες από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Η έρευνα έδειξε ότι εντός 28 ημερών από την πρώτη δόση εθελοντές απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέπτυξαν αντισώματα, που ενισχύθηκαν περαιτέρω από τη δεύτερη δόση. Οι παρενέργειες ήταν ήπιες και συχνότερες σε νεότερους σε ηλικία. Την πρώτη εβδομάδα από τον εμβολιασμό τους οι οκτώ στους δέκα κάτω των 55 ετών ανέφεραν πόνους στο χέρι, στο σημείο όπου έγινε ο εμβολιασμός, ενώ αργότερα αισθάνθηκαν κόπωση, μυαλγία και πονοκεφάλους.

Τα ακριβή στοιχεία για το πόσο μεγάλη προστασία παρέχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αξιωματούχοι του τομέα Υγείας στη Βρετανία έχουν υπογραμμίσει ότι ο εμβολιασμός των νεότερων ατόμων και των παιδιών δεν είναι τόσο μεγάλης προτεραιότητας κι ότι προηγούνται οι άνω των 50 και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. «Αν και οι δοκιμές είναι σε εξέλιξη τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Όλες οι ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν καλή ανοχή στο εμβόλιο κι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναφέρουν λιγότερες παρενέργειες», λέει η καθηγήτρια Ντέμπορα Νταν Γουόλτερς, επικεφαλής της Βρετανικής Εταιρίας Ανοσολογίας.

Πηγή: iefimerida

Για περισσότερα διαβάστε το άρθρο: Safety and immunogenicity of ChAdOx1 nCoV-19 vaccine administered in a prime-boost regimen in young and old adults (COV002): a single-blind, randomised, controlled, phase 2/3 trial. The Lancet.

Άλλο μέσο ενημέρωσης

Πρόκειται για ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο τέλος της πληροφορίας που αντλήθηκε από αυτά. Φυσικά ευχαριστούμε τους συντελεστές τους. Στην πληροφορία που αντλείται προστίθεται στο τέλος, συμβολή από το egno.gr, η παραπομπή στην αρχική δημοσίευση - είτε ως επιστημονικό άρθρο, είτε ως έκθεση κλπ.