Επιλεγμένα

Αποτελεσματικότητα 95% για το εμβόλιο ανακοίνωσε και η Pfizer

Από στις 18 Νοεμβρίου 2020

Αποτελεσματικότητα 95% του εμβολίου Covid-19 δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Pfizer, με την εταιρεία να προχωρά στο επόμενο βήμα, ζητώντας από τις αμερικανικές αρχές την έγκρισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή του.

Σύμφωνα με τη Pfizer, το εμβόλιο που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech SE επιδεικνύει αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες, ενώ δεν έχουν εντοπισθεί σημαντικές παρενέργειες, σε μια ελπιδοφόρο ένδειξη για την ευρεία χορήγησή του ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, το ποσοστό αποτελεσματικότητας σε ενηλίκους άνω των 65 ετών -που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευπαθών ομάδων- υπερβαίνει το 94%.

H τελική ανάλυση ανακοινώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά τα αρχικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που είχαν δείξει ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό πάνω από 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Moderna ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας προκαταρκτικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου Covid-19, που δείχνουν αντίστοιχα ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τα δύο εμβόλια, που και τα δύο βασίζονται στη νέα τεχνολογία messenger RNA(mRNA), ενισχύουν τις ελπίδες ότι θα συμβάλουν στο να μπει ένα τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,3 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, «γονατίζοντας» την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της νόσου.

Όταν τα εμβόλια εγκριθούν για χορήγηση στον πληθυσμό, η διαδικασία του εμβολιασμού θα αρχίσει από τις ευπαθείς ομάδες και εργαζομένους στον κλάδο της Υγείας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες πριν από την έναρξη εμβολιασμών μαζικής κλίμακας.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των δοκιμών

Όπως ανέφερε σήμερα η Pfizer, σε σύνολο περισσότερων από 43.000 εθελοντών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, υπήρξαν 170 κρούσματα της ασθένειας, εκ των οποίων 162 παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της ομάδας placebo και 8 συγκαταλέγονταν μεταξύ της ομάδας στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο. Δέκα άτομα ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα Covid-19, ένα εκ των οποίων έλαβε το εμβόλιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα επίπεδα ανεκτικότητας του εμβολίου είναι ικανοποιητικά και οι παρενέργειες ήπιες στο σύνολό τους. Η μόνη σοβαρή, αρνητική παρενέργεια που επηρέασε περισσότερο από το 2% όσων έκαναν το εμβόλιο ήταν η κόπωση, επηρεαζοντας το 3,7% των εμβολιασθέντων μετά τη δεύτερη δόση. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες εμφάνισαν συνήθως ηπιότερες παρενέργειες. Τα αποτελέσματα έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει τις ΗΠΑ, Ευρώπη και άλλες περιοχές ανά τον κόσμο, δοκιμάζοντας τις αντοχές των συστημάτων υγείας, με ρεκόρ νέων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να μολύνονται καθημερινά, είναι επιτακτική η ανάγκη να φέρουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στον κόσμο», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Pfizer και BioNTech σχεδιάζουν να υποβάλουν τα στοιχεία και στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, αλλά και στις αντίστοιχες αρχές σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Η Pfizer επανέλαβε ότι αναμένει την παραγωγή έως και 50 εκατ. δόσεων φέτος, αρκετών για να προστατεύσουν 25 εκατ. ανθρώπους, και έως και 1,3 δισ. δόσεις το 2021.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Άλλο μέσο ενημέρωσης

Πρόκειται για ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται ως σύνδεσμοι στο τέλος της πληροφορίας που αντλήθηκε από αυτά. Φυσικά ευχαριστούμε τους συντελεστές τους. Στην πληροφορία που αντλείται προστίθεται στο τέλος, συμβολή από το egno.gr, η παραπομπή στην αρχική δημοσίευση - είτε ως επιστημονικό άρθρο, είτε ως έκθεση κλπ.