- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Γιατί τα πετσετάκια που στολίζουν τις επιφάνειες επίπλων και συσκευών καταπολεμούν τον κορωνοϊό
Για όσους/ες κοροϊδεύαν τη χρήση των τραπεζομάντηλων ή την κάλυψη των επίπλων και συσκευών με μικρά κεντημένα πετσετάκια, είναι ώρα για να αναθεωρήσουν. Ίσως κάτι γνώριζαν παραπάνω οι γιαγιάδες μας, κάτι που τώρα μπορεί να τα γνωρίσουμε και εμείς στην εποχή του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκαλεί την COVID-19. Τώρα, οι ερευνητές συμβουλεύουν την κάλυψη των επιφανειών με πορώδη υλικά! Γιατί; Επειδή η έρευνα τους έδειξε ότι οι πορώδεις επιφάνειες δεν επιτρέπουν τον κορωνοϊό να ζήσει πολύ επάνω τους!
Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με τον αέρα, μέσω σωματιδίων που εισπνέονται. Ωστόσο έχει μετρηθεί ότι και οι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί έχουν και αυτές τη δική τους συμβολή στη μετάδοση του SARS-CoV-2. Η νέα έρευνα που διερεύνησε το ζήτημα αυτό έδειξε ότι: «όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια, πάνω στην οποία πέφτουν και μένουν για ένα διάστημα τα σταγονίδια του κορονοϊού, τόσο λιγότερο χρόνο αυτά θα επιβιώσουν και έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων». Τέτοιες πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων που φέρουν τον ιό, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του. Βρέθηκε ότι το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται σε λίγα μόνο λεπτά.
Η έρευνα έγινε στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.
Επεξεργασία στοιχείων από: ΑΜΠΕ
Για περισσότερα διαβάστε (είναι ελεύθερη η πρόσβαση): Why coronavirus survives longer on impermeable than porous surfaces.