Επιλεγμένα

Γιατί τα πετσετάκια που στολίζουν τις επιφάνειες επίπλων και συσκευών καταπολεμούν τον κορωνοϊό

Από στις 12 Φεβρουαρίου 2021

Για όσους/ες κοροϊδεύαν τη χρήση των τραπεζομάντηλων ή την κάλυψη των επίπλων και συσκευών με μικρά κεντημένα πετσετάκια, είναι ώρα για να αναθεωρήσουν. Ίσως κάτι γνώριζαν παραπάνω οι γιαγιάδες μας, κάτι που τώρα μπορεί να τα γνωρίσουμε και εμείς στην εποχή του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκαλεί την COVID-19. Τώρα, οι ερευνητές συμβουλεύουν την κάλυψη των επιφανειών με πορώδη υλικά! Γιατί; Επειδή η έρευνα τους έδειξε ότι οι πορώδεις επιφάνειες δεν επιτρέπουν τον κορωνοϊό να ζήσει πολύ επάνω τους!

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με τον αέρα, μέσω σωματιδίων που εισπνέονται. Ωστόσο έχει μετρηθεί ότι και οι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί έχουν και αυτές τη δική τους συμβολή στη μετάδοση του SARS-CoV-2. Η νέα έρευνα που διερεύνησε το ζήτημα αυτό έδειξε ότι: «όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια, πάνω στην οποία πέφτουν και μένουν για ένα διάστημα τα σταγονίδια του κορονοϊού, τόσο λιγότερο χρόνο αυτά θα επιβιώσουν και έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων». Τέτοιες πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων που φέρουν τον ιό, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του. Βρέθηκε ότι το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται σε λίγα μόνο λεπτά.

Η έρευνα έγινε στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.

Επεξεργασία στοιχείων από: ΑΜΠΕ

Για περισσότερα διαβάστε (είναι ελεύθερη η πρόσβαση): Why coronavirus survives longer on impermeable than porous surfaces.

EGNONEWS