- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Η βροχή των Λεοντιδών είναι μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον νυχτερινό ουρανό
Το βράδυ της αυριανής μέρας, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, και μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης θα κορυφωθεί το φαινόμενο των Λεοντιδών. Οι Λεοντίδες είναι μια βροχή διαττόντων που διαρκεί από 6 μέχρι 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Λέοντα. Οι διάττοντες αυτοί στην πραγματικότητα είναι σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ και τα απομεινάρια αυτά κάθε χρόνο διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.
Όταν συμβαίνει αυτό και τα σωματίδια συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, αναφλέγονται εξαιτίας της τριβής και έτσι φαίνονται ως σφαίρες φωτός που αποκαλούμε πεφταστέρια και που όταν τις βλέπουν πολλοί θεωρούν πως είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν κάποια ευχή. Ο ίδιος ο πλανήτης προβλέπεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας και πάλι το 2031.
Φέτος, απολαύστε το θέαμα του νυχτερινού ουρανού ειδικά αν δεν υπάρχουν σύννεφα, επειδή λόγω της νέας σελήνης ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και ότι πρέπει για παρατηρήσεις.