- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Αποτελεσματικότητα Εμβολίου Οξφόρδης: 70% και 90% σε ομάδα εθελοντών που έλαβε διαφορετική δοσολογία
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Οξφόρδης έδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 70% στην ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή της.
Συγκεκριμένα τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελικής φάσης (φάση 3), η οποία στηρίχθηκε σε δύο διαφορετικές δοσολογίες, δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν 70,4% αποτελεσματικό. Η αποτελεσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (94,5% και 95% αντίστοιχα), που στηρίχθηκαν και τα δύο στην μέθοδο messenger RNA. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να μιλήσει για απογοήτευση, αφού μέσα σε 10 μήνες είχαμε ένα αποτέλεσμα, που για άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 10 χρόνια.
Σημειώνεται δε ότι το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι έτσι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και για την ασφάλειά του αφού δεν κατεγράφησαν σοβαρά περιστατικά ασφαλείας, ενώ διαπιστώθηκε ότι είναι καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Αποτελεσματικότητα 90% σε ομάδα που έλαβε μικρότερη δόση
Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κατεγράφησαν 30 κρούσματα Covid σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το πλασίμπο. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι προσφέρει προστασία 70%.
Ωστόσο η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90% σε μία ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση. Συγκεκριμένα σε όσους έλαβαν δύο υψηλές δόσεις η προστασία ήταν 62%, ενώ σε εκείνους που έλαβαν μία χαμηλή και μία υψηλή η προστασία ήταν 90%.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά, όπως σημειώνει το BBC. Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του BBC o Άντριoυ Πόλαρντ, διευθυντής του ομίλου Oxford Vaccine, μιλώντας για το αποτέλεσμα σε όσους έλαβαν μισή αρχική δόση έκανε λόγο για ένα «ενδιαφέρον αποτέλεσμα». «Το 90% είναι ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Όταν δίνουμε μισή δόση για πρώτη δόση σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες ποσότητες στη διάθεσή μας. Και μετά… μετά τη δεύτερη δόση βλέπουμε 90% προστασία» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω πως αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να ψάξουμε περαιτέρω» συμπλήρωσε.
Πώς λειτουργεί
Το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεϊνη spike. Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεϊνη spike του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.
Πόσες δόσεις θα λάβουν Ε.Ε. και Βρετανία
Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο σύμβασης, το οποίο προβλέπει την αγορά 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου των AstraZeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης με οψιόν για αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία της Ε.Ε. με την Pfizer προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων.
Στη Βρετανία είναι ήδη έτοιμες προς διάθεση 4 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 96 εκατ. δόσεις. Αυτό βεβαίως εφόσον λάβει την οριστική έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Η διαδικασία αυτή αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ποιο το κόστος του*
Υπολογίζεται ότι θα είναι από τα πλέον φθηνά εμβόλια για την Covid-19, που θα διατεθούν στην αγορά. Στην Ε.Ε. το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση.
Πηγές: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (από BBC, Reuters)
* Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο της Moderna θα στοιχίζει από 32 έως 37 δολάρια ανά δόση, ενώ το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στοιχίζει περίπου 20 δολάρια ανά δόση.