Επιλεγμένα

Επιστήμονες της Βραζιλίας ανακαλύπτουν πρωτεΐνη του καφέ με αποτελέσματα όμοια με αυτά της μορφίνης

Από στις 25 Ιανουαρίου 2015

Η αναζήτηση νέων ουσιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου από τους ασθενείς, οδήγησε επιστήμονες από τη Βραζιλία στην ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον καφέ που έχει τα ίδια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου, με αυτά της μορφίνης. Οι ερευνητές εργάζονται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας (UnB) και στην κρατική Βραζιλιάνικη Εταιρεία Γεωργικών Ερευνών Embrapa.

Όπως δηλώθηκε από την Embrapa, οι γενετιστές της και το Τμήμα Βιοτεχνολογίας, σε συνεργασία με επιστήμονες του UnB ανακάλυψαν «τμήματα άγνωστης μέχρι πρότινος πρωτεΐνης» με αποτελέσματα, όμοια με αυτά της μορφίνης, στα οποία εμφανίζονται «οι αναλγητικές και ήπια ηρεμιστικές» ιδιότητες. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία πρόσθεσε ότι οι δοκιμές σε ποντίκια στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα οπιοειδή πεπτίδια, τα οποία υπάρχουν στα φυσικά βιολογικά μόρια, εμφανίζεται να έχουν επίδραση μεγαλύτερης διάρκειας στα ποντίκια, από την ίδια τη μορφίνη.

«Βιοτεχνολογικό δυναμικό» χαρακτήρισε η Embrapa πως έχει η ανακάλυψη για τη βιομηχανία υγιεινών τροφίμων και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να ανακουφιστεί το άγχος των ζώων που οδηγούνται στο σφαγείο. Το 2004, η Embrapa διαχειρίστηκε την αλληλουχία του λειτουργικού γονιδιώματος του καφέ, ένα κύριο βήμα στις προσπάθειες της εταιρείας και του Πανεπιστημίου της Μπραζίλιας, να συνδυάσουν τα γονίδια του καφέ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των σπόρων.

Πηγή: Brazilian Agricultural Research Corporation Embrapa

Περισσότερα στο άρθρο: Embrapa e UnB descobrem uma proteína de café com efeito similar ao da morfina

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.