- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
21 Δεκεμβρίου 2020: Μια μοναδική και εξαιρετικά σπάνια σύνοδος Δία και Κρόνου
Αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου αύριο, το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου, ο Δίας και ο Κρόνος θα φαίνονται (πρώτη εικόνα), Δυτικά-προς το Νότο, πολύ κοντά ο ένας πλανήτης από τον άλλο στον νυχτερινός ουρανό της Γης, κάτι που έχει να συμβεί από το Μεσαίωνα, προσφέροντας ένα ουράνιο δώρο στους ανθρώπους για να σημάνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Συμβαίνοντας κάθε περίπου 20 χρόνια οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ των δυο αυτών πλανητών, είναι μάλλον σπάνια, όμως η σύνοδος αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι δύο πλανήτης. Για να αντιληφθούμε ένα παρόμοιο φαινόμενο πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο μέχρι λίγο πριν από την αυγή της 4ης Μαρτίου του 1226 και να δούμε τον νυχτερινό ουρανό.
Ο Δίας και ο Κρόνος πλησιάζουν μεταξύ τους στον νυχτερινό ουρανό της Γης από το καλοκαίρι και από τις 16-25 Δεκεμβρίου, οι δυο πλανήτες θα χωρίζονται κατά λιγότερο από μια διάμετρο μιας πανσελήνου.
Το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου θα φαίνονται σαν ένας διπλός πλανήτης, χωρισμένος κατά μόνο το 1/5 μιας πανσελήνου. Όποιος θέλει …να περιμένει για να δει τους δύο πλανήτες, Δία και Κρόνο, τόσο κοντά και ψηλότερα στον νυχτερινό ουρανό θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2080 και μετά από αυτή την ημερομηνία θα εμφανιστούν κάποια στιγμή μετά το έτος 2400. [Ο εικόνες διαμορφώθηκαν από το πρόγραμμα Stellarium, η φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο].