Επιλεγμένα

21 Δεκεμβρίου 2020: Μια μοναδική και εξαιρετικά σπάνια σύνοδος Δία και Κρόνου

Από στις 18 Δεκεμβρίου 2020

Αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου αύριο, το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου, ο Δίας και ο Κρόνος θα φαίνονται (πρώτη εικόνα), Δυτικά-προς το Νότο, πολύ κοντά ο ένας πλανήτης από τον άλλο στον νυχτερινός ουρανό της Γης, κάτι που έχει να συμβεί από το Μεσαίωνα, προσφέροντας ένα ουράνιο δώρο στους ανθρώπους για να σημάνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Αναπαράσταση των τροχιών του ζεύγους Δία-Κρόνου το Δεκέμβριο 2020, με προβολή στο ζωδιακό κύκλο.

Συμβαίνοντας κάθε περίπου 20 χρόνια οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ των δυο αυτών πλανητών, είναι μάλλον σπάνια, όμως η σύνοδος αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι δύο πλανήτης. Για να αντιληφθούμε ένα παρόμοιο φαινόμενο πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο μέχρι λίγο πριν από την αυγή της 4ης Μαρτίου του 1226 και να δούμε τον νυχτερινό ουρανό.

Φωτογραφία του ζευγαριού Δία-Κρόνου, το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου του 2020 (αρχείο συγγραφέα)

Ο Δίας και ο Κρόνος πλησιάζουν μεταξύ τους στον νυχτερινό ουρανό της Γης από το καλοκαίρι και από τις 16-25 Δεκεμβρίου, οι δυο πλανήτες θα χωρίζονται κατά λιγότερο από μια διάμετρο μιας πανσελήνου.

Το ζευγάρι Δία-Κρόνου, αρχίζει να χωρίζεται το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου του 2020 (Stellarium)

Το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου θα φαίνονται σαν ένας διπλός πλανήτης, χωρισμένος κατά μόνο το 1/5 μιας πανσελήνου. Όποιος θέλει …να περιμένει για να δει τους δύο πλανήτες, Δία και Κρόνο, τόσο κοντά και ψηλότερα στον νυχτερινό ουρανό θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2080 και μετά από αυτή την ημερομηνία θα εμφανιστούν κάποια στιγμή μετά το έτος 2400. [Ο εικόνες διαμορφώθηκαν από το πρόγραμμα Stellarium, η φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο].

EGNONEWS