Επιλεγμένα

Πέτρωμα από τη Σελήνη εκτίθεται τώρα – μετά την 20η Ιανουαρίου – στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου

Από στις 23 Ιανουαρίου 2021

Ένας μικρός βράχος που προέρχεται από το Εργαστήριο Σεληνιακών Δειγμάτων στο Διαστημικό Κέντρο Johnson, της NASA, δανείστηκε στον Λευκό Οίκο. Το Σεληνιακό πέτρωμα εκτίθεται στο Οβάλ Γραφείο, από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου και αφενός αποτελεί μια συμβολική αναγνώριση των φιλοδοξιών και των κατορθωμάτων των προηγούμενων γενεών, ενώ αφετέρου στηρίζει την τρέχουσα προσέγγιση της Αμερικής για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη. Το μικρό αυτό κομμάτι (Lunar Sample 76015,143) του δορυφόρου της Γης, συλλέχθηκε από τον αστροναύτη της αποστολής Apollo 17, Ronald Evans, ο οποίος μαί με τους Harrison Schmitt και Eugene Cernan ήταν οι τελευταίοι που πάτησαν στην Σελήνη.

Το πέτρωμα έχει μάζα 332 γραμμάρια που μεταφέρθηκε στη Γη το 1972, είναι ένα δείγμα ηλικίας 3,9 δισεκατομμυρίων ετών που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου μεγάλης επίδρασης γεγονότος, στην ορατή πλευρά της Σελήνης, στην Λεκάνη Imbrium, η οποία έχει 1.145 χιλιόμετρα διάμετρο. Οι ανώμαλες επιφάνειες του δείγματος περιέχουν πολύ μικρούς κρατήρες που δημιουργήθηκαν από συγκρούσεις μικρομετεωριτών επί του πετρώματος για εκατομμύρια χρόνια. Η λεία επίπεδη πλευρά δημιουργήθηκε από τις εργασίες στο Εργαστήριο της NASA, όταν κόπηκαν λεπτές φέτες για επιστημονική έρευνα. Αυτή η έρευνα είναι επιβεβλημένη και συνεχής επειδή μας βοηθάει να μαθαίνουμε σχετικά με τον πλανήτη μας και τη Σελήνη και να προετοιμαζόμαστε για τις μελλοντικές αποστολές σε τροχιά μέσα από την τροχιά της Σελήνης (cislunar orbit), αλλά και πέρα από αυτήν.

Βέβαια δεν ξεφεύγει από την προσοχή του παρατηρητικού αναγνώστη, ότι το δάνειο του Σεληνιακού πετρώματος, στον Λευκό Οίκο, συνδέεται τόσο με την αλλαγή του Προέδρου των ΗΠΑ, όσο και την εγκατάσταση του Steve Jurczyk, ως νέα διοίκηση (Acting Administrator) της NASA.

Πηγή: NASA

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής