- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Κάθε εγκέφαλος είναι μοναδικός και έχει το δικό του αποτύπωμα
Είναι η δομή του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου μοναδική; Κι αν ναι, με βάση ποια χαρακτηριστικά μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ εγκεφάλων; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν ερευνητές από τη Ζυρίχη της Ελβετίας στην πρόσφατη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Οι επιστήμονες απέδειξαν πως κάθε εγκέφαλος έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα, όπως ακριβώς γίνεται με δακτυλικά αποτυπώματα.
Μέχρι τώρα, υπήρχαν πολλές ενδείξεις πως η ανατομία κάθε εγκεφάλου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεδομένου πως έχει δειχθεί ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επηρεάζοντας τη διαμόρφωση της νευροφυσιολογίας και της νευροανατομίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα χαρακτηριστικά αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό αποτύπωμα σε κάθε άνθρωπο.
Για να εξάγουν τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές αποτύπωσαν με μαγνητική τομογραφία (MRI) τους εγκεφάλους 191 ανθρώπων. Ακολούθως, χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό που έχει αναπτυχθεί σε προηγούμενες έρευνες, έκαναν μετρήσεις σε 148 περιοχές του κάθε εγκεφάλου, μετρώντας το μέγεθος, τον όγκο και το πάχος των περιοχών αυτών. Οι μετρήσεις αυτές αναλύθηκαν με στατιστικές μεθόδους, από τις οποίες τα καλύτερα αποτελέσματα έδωσε η γραμμική διακριτική ανάλυση (linear discriminant analysis – LDA). Η ανάλυση αυτή χρησιμοποιείται στην τεχνητή νοημοσύνη και στην αναγνώριση μοτίβων, ανιχνεύοντας πιθανούς συνδυασμούς παραμέτρων, βάσει των οποίων μπορούν να διαχωριστούν δύο οποιαδήποτε αντικείμενα.
Από την ανάλυση αυτή, οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν πως για να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ δύο εγκεφάλων χρειάζεται η μελέτη μόνο 11 περιοχών του εγκεφάλου (από τις 148 περιοχές που μελέτησαν). Το εύρημα αυτό αποδεικνύει πως κάθε εγκέφαλος έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα, συμπληρώνοντας καθοριστικά τα μέχρι τώρα ερευνητικά ευρήματα τα οποία υποδεικνύουν πως παράμετροι όπως το περιβάλλον ή γενετικοί παράγοντες αλλά και η εμπειρία, η μάθηση, η προσωπικότητα, διαμορφώνουν τα ανατομικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου.
«Μόλις 30 χρόνια πριν πιστεύαμε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος του καθένα είχε ελάχιστα ή και καθόλου μοναδικά χαρακτηριστικά» σημειώνει ο ερευνητής Lutz Jäncke στο Science Daily, καταλήγοντας πως «με την έρευνά μας αυτή, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε πως κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μοναδικός. Ο συνδυασμός γενετικών και μη γενετικών παραγόντων επηρεάζει ξεκάθαρα όχι μόνο τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και την ανατομία του».
Περισσότερα στη δημοσίευση: Identification of individual subjects on the basis of their brain anatomical features. Scientific Reports.