- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Επιστήμονες της Βραζιλίας ανακαλύπτουν πρωτεΐνη του καφέ με αποτελέσματα όμοια με αυτά της μορφίνης
Η αναζήτηση νέων ουσιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου από τους ασθενείς, οδήγησε επιστήμονες από τη Βραζιλία στην ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον καφέ που έχει τα ίδια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου, με αυτά της μορφίνης. Οι ερευνητές εργάζονται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας (UnB) και στην κρατική Βραζιλιάνικη Εταιρεία Γεωργικών Ερευνών Embrapa.
Όπως δηλώθηκε από την Embrapa, οι γενετιστές της και το Τμήμα Βιοτεχνολογίας, σε συνεργασία με επιστήμονες του UnB ανακάλυψαν «τμήματα άγνωστης μέχρι πρότινος πρωτεΐνης» με αποτελέσματα, όμοια με αυτά της μορφίνης, στα οποία εμφανίζονται «οι αναλγητικές και ήπια ηρεμιστικές» ιδιότητες. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία πρόσθεσε ότι οι δοκιμές σε ποντίκια στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα οπιοειδή πεπτίδια, τα οποία υπάρχουν στα φυσικά βιολογικά μόρια, εμφανίζεται να έχουν επίδραση μεγαλύτερης διάρκειας στα ποντίκια, από την ίδια τη μορφίνη.
«Βιοτεχνολογικό δυναμικό» χαρακτήρισε η Embrapa πως έχει η ανακάλυψη για τη βιομηχανία υγιεινών τροφίμων και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να ανακουφιστεί το άγχος των ζώων που οδηγούνται στο σφαγείο. Το 2004, η Embrapa διαχειρίστηκε την αλληλουχία του λειτουργικού γονιδιώματος του καφέ, ένα κύριο βήμα στις προσπάθειες της εταιρείας και του Πανεπιστημίου της Μπραζίλιας, να συνδυάσουν τα γονίδια του καφέ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των σπόρων.
Πηγή: Brazilian Agricultural Research Corporation Embrapa
Περισσότερα στο άρθρο: Embrapa e UnB descobrem uma proteína de café com efeito similar ao da morfina