Επιλεγμένα

Φύση εναντίον Ανατροφής; Η (μετα)έρευνα σε 14,5 εκατομμύρια ζευγάρια διδύμων δείχνει ότι ισχύουν και τα δύο!

Από στις 19 Μαΐου 2015

Μία από τις μεγάλες διαμάχες της επιστήμης-αν η υγεία μας διέπεται από τη φύση ή την ανατροφή-έχει διευθετηθεί και ουσιαστικά πρόκειται για μια ισοπαλία. Ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland, Dr Beben Benyamin από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Queensland (QBI), συνεργάστηκε με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο VU του Amsterdam, για να επανεξετάσει σχεδόν κάθε μελέτη διδύμων που έγινε σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια, με τη συμμετοχή πάνω από 14,5 εκατομμυρίων ζευγαριών διδύμων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Nature Genetics, αποκαλύπτουν ότι κατά μέσο όρο οι αποκλίσεις των ανθρωπίνων γνωρισμάτων και ασθενειών οφείλονται 49 % σε γενετικούς και 51 % σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και/ή σε σφάλματα της μέτρησης.

«Υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σχετικά με το κατά πόσο διακύμανση αυτή προκαλείται από τη γενετική και πόσο προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν φύση εναντίον ανατροφής», είπε ο Dr Benyamin. «Θέλαμε να τις επιλύσουμε με την αναθεώρηση σχεδόν όλων τις γενετικών μελετών σε διδύμους που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια και συγκρίνοντάς τες όλες μαζί», είπε. Παρόλο που η συμβολή των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων ήταν ισορροπημένη για τα περισσότερα από τα γνωρίσματα που μελετήθηκαν, η έρευνα έδειξε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε επιμέρους γνωρίσματα.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για τη διπολική διαταραχή οφείλεται περίπου 70 % σε γενετικούς και 30 % σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. «Στη συζήτηση της διαφωνίας φύση εναντίον ανατροφής, υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και οι δύο, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν τα γνωρίσματα και τις ασθένειες», είπε ο Dr Benyamin. «Αυτό που είναι παρήγορο είναι ότι, κατά μέσο όρο, περίπου το 50 % των ατομικών διαφορών είναι γενετικές και 50 % είναι περιβαλλοντικές. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας έξω από την οπτική γωνία φύση εναντίον ανατροφής και αντί αυτής να το δούμε ως φύση και ανατροφή».

Σε 69 % των περιπτώσεων, η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα ατομικά γνωρίσματα ήταν το προϊόν της σωρευτικής επίδρασης των γενετικών διαφορών. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να μελετηθεί η βιολογία των ανθρώπινων γνωρισμάτων και ότι η συνδυασμένη επίδραση πολλών γονιδίων σε ένα γνώρισμα είναι απλά το άθροισμα των επιδράσεων του κάθε γονιδίου», είπε ο Dr Benyamin. «Το εύρημα αυτό έχει επιπτώσεις στην επιλογή της καλύτερης στρατηγικής για να βρεθούν τα γονίδια που επηρεάζουν μια νόσο».

Ο καθηγητής Peter Visscher από QBI, είπε ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δημοσιεύσεων από τον κλασικό δίδυμο σχεδιασμό, ο οποίος συγκρίνει τις ομοιότητες του μονογενών (μονοζυγωτικών) διδύμων που μοιράζονται όλα τα γονίδιά τους, με εκείνες των μη μονογενών διδύμων που μοιράζονται τα μισά από τα γονίδιά τους. «Οι δίδυμες μελέτες είναι η κύρια μέθοδος για την έρευνα των γενετικών και περιβαλλοντικών πηγών της απόκλισης μεταξύ των ανθρώπων σε μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της διαθεσιμότητας των δύο τύπων των διδύμων», είπε ο καθηγητής Visscher.

Η μελέτη περιελάμβανε μια μετα-ανάλυση 17.804 γνωρισμάτων από 2.748 δημοσιεύσεις που έγιναν μεταξύ 1958 και το 2012, με βάση τα στοιχεία από 14.558.903 διδύμους. Η εργασία είναι σε διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα MaTCH Meta-Analysis of Twin Correlations and Heritability.

Πηγή: University of Queensland

Περισσότερα στο άρθρο: Meta-analysis of the heritability of human traits based on fifty years of twin studies, Nature Genetics (2015), Published online 18 May 2015

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.