Επιλεγμένα

Οι γυναίκες διατηρούν καλύτερα από τους άνδρες την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Από στις 18 Μαρτίου 2015

Είναι από καιρό γνωστό ότι οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από ότι οι παχύσαρκες γυναίκες, αλλά ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster ανακάλυψαν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται σε μια διαφορά στη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης των μυών, μεταξύ των δύο φύλων. Καθώς οι άνθρωποι γίνονται υπέρβαροι, ο σκελετικός μυς τους αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η δράση αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται PTEN (for Phosphatase and tensin homolog deleted on chromosome 10), να είναι διαφορετική μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Όταν η ΡΤΕΝ είναι ενεργή, εμποδίζει την ινσουλίνη από το να δώσει κατάλληλο σήμα στο μυ, πράγμα που μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης που παίρνει ένας μυς. Αυτή η «αντίσταση του μυ στην ινσουλίνη» αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. «Στη μελέτη μας, ο μυς των γυναικών εμφανίστηκε περισσότερο αποτελεσματικός στην αδρανοποίηση αυτής της πρωτεΐνης και αυτό επιτρέπει την ινσουλίνη να λειτουργήσει καλύτερα για να μετακινήσει ζάχαρη από την κυκλοφορία στο μυ», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Dr. M. Constantine Samaan, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Michael G. DeGroote και παιδιατρικός ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του McMaster.

«Αυτή η πρωτεΐνη είναι μία εξήγηση γιατί οι γυναίκες είναι σχετικά προστατευμένες από το διαβήτη τύπου 2, παρά το γεγονός ότι έχουν περισσότερο περιεχόμενο σωματικού λίπους, σε σύγκριση με τους άνδρες σε ένα δεδομένο βάρος», δήλωσε ο Samaan, προσθέτοντας ότι αυτό είναι σημαντικό, καθώς παρέχει ένα θεραπευτικό στόχο για τη βελτίωση της μυϊκής απόκρισης στην ινσουλίνη για την θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Η ομάδα εργάζεται τώρα για να βρει πώς ρυθμίζεται η ΡΤΕΝ σε διαφορετικά κύτταρα.

Πηγή: medicalxpress

Περισσότερα στο άρθρο: Sex differences in skeletal muscle Phosphatase and tensin homolog deleted on chromosome 10 (PTEN) levels: A cross-sectional study. Είναι ελεύθερα διαθέσιμο online στο www.nature.com/scientificreports

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.