- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Έρευνα καταγραφής αντιλήψεων και συμπεριφορών σε σχέση με το εμβόλιο στην κρίση του κορωνοϊού
Η έρευνα είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε. από 4 – 7 Δεκεμβρίου του 2020, με 1010 άτομα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Η δειγματοληψία ήταν πολυσταδιακή με ποσόστωση ως προς το φύλο, την ηλικία και την περιφέρεια κατοικίας βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, ενώ το μέγιστο σφάλμα 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Διερευνώνται:
Τα συναισθήματα που δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Η πρόθεση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με τη θετικότητα της πρόθεσης να αυξάνεται με την ηλικία, με το επίπεδο εκπαίδευσης και την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Ιδιαίτερο αρνητικό ενδιαφέρον έχουν οι επιλογές των κομμάτων του αντιπολιτευτικού χώρου, εκτός του ΚΙΝΑΛ στο οποίο δηλώνουν ως ψηφοφόροι οι λιγότεροι με αρνητική πρόθεση.
Οι αιτίες ανησυχίας, γιατί δηλαδή τα υποκείμενα της έρευνας δεν θα το έκαναν εμβόλιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό των υποκειμένων της έρευνας των οποίων η ανησυχία σχετίζεται με την ταχύτητα των κλινικών δοκιμών, των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στην κατηγορία των «πιο επιφυλακτικών». Ενδιαφέρον, επίσης, στοιχείο είναι και το ότι η πλειονότητα της κατηγορίας των «αρνητών του εμβολίου» δηλώνει ως αιτία άρνησης το ότι δεν εμπιστεύονται της ελληνικές αρχές και το μηχανισμό του κράτους.
Η απήχηση των υπό έγκριση εμβολίων.
Ενδιαφέροντα τα ευρήματα, ιδιαίτερα για τα κόμματα της Αριστεράς και της οιονεί αριστεράς, αν και απουσιάζει μια διερεύνηση των πηγών από τις οποίες αντλούν πληροφόρηση τα υποκείμενα της έρευνας. Θα άξιζε τον κόπο να διερευνηθεί και αυτός ο παράγοντας.
Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα (πηγή: iefimerida)