Επιλεγμένα

Έρευνα καταγραφής αντιλήψεων και συμπεριφορών σε σχέση με το εμβόλιο στην κρίση του κορωνοϊού

Από στις 15 Δεκεμβρίου 2020

Η έρευνα είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε. από 4 – 7 Δεκεμβρίου του 2020, με 1010 άτομα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Η δειγματοληψία ήταν πολυσταδιακή με ποσόστωση ως προς το φύλο, την ηλικία και την περιφέρεια κατοικίας βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, ενώ το μέγιστο σφάλμα 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Διερευνώνται:
Τα συναισθήματα που δημιουργούν οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Η πρόθεση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με τη θετικότητα της πρόθεσης να αυξάνεται με την ηλικία, με το επίπεδο εκπαίδευσης και την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Ιδιαίτερο αρνητικό ενδιαφέρον έχουν οι επιλογές των κομμάτων του αντιπολιτευτικού χώρου, εκτός του ΚΙΝΑΛ στο οποίο δηλώνουν ως ψηφοφόροι οι λιγότεροι με αρνητική πρόθεση.
Οι αιτίες ανησυχίας, γιατί δηλαδή τα υποκείμενα της έρευνας δεν θα το έκαναν εμβόλιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό των υποκειμένων της έρευνας των οποίων η ανησυχία σχετίζεται με την ταχύτητα των κλινικών δοκιμών, των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στην κατηγορία των «πιο επιφυλακτικών». Ενδιαφέρον, επίσης, στοιχείο είναι και το ότι η πλειονότητα της κατηγορίας των «αρνητών του εμβολίου» δηλώνει ως αιτία άρνησης το ότι δεν εμπιστεύονται της ελληνικές αρχές και το μηχανισμό του κράτους.
Η απήχηση των υπό έγκριση εμβολίων.

Ενδιαφέροντα τα ευρήματα, ιδιαίτερα για τα κόμματα της Αριστεράς και της οιονεί αριστεράς, αν και απουσιάζει μια διερεύνηση των πηγών από τις οποίες αντλούν πληροφόρηση τα υποκείμενα της έρευνας. Θα άξιζε τον κόπο να διερευνηθεί και αυτός ο παράγοντας.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα (πηγή: iefimerida)

EGNONEWS