Επιλεγμένα

Πλανήτης Άρης: Η Κίνα προσεδάφισε ρομπότ στον κόκκινο πλανήτη

Από στις 15 Μαΐου 2021

Η είδηση μεταδόθηκε από τα Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται την Κινεζική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία και σίγουρα για την Κίνα και την ανθρωπότητα είναι μια σημαντική επιτυχία. Η Λαϊκή Κίνα κατάφερε να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong, επιτυχία άνευ προηγουμένου για οποιαδήποτε χώρα της Ασίας. Πολλές ευρωπαϊκές, σοβιετικές και αμερικανικές αποστολές με αυτόν τον σκοπό απέτυχαν στο παρελθόν. Η ίδια η Κίνα είχε ήδη προσπαθήσει να στείλει ερευνητικό ρομπότ στον Άρη, το 2011, από κοινού με τη Ρωσία. Η προσπάθεια απέτυχε και μετά την αποτυχία το Πεκίνο αποφάσισε να συνεχίσει μόνο.

Το τμήμα που προσεδαφίστηκε και, μέσα σε αυτό, το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ Zhurong, ήταν μέρος της μη επανδρωμένης αποστολής Tianwen-1. Το Tianwen-1 είχε τεθεί, ήδη από το Φεβρουάριο, σε τροχιά γύρω από την Άρη και είχε αρχίσει να στέλνει φωτογραφικά στιγμιότυπα και άλλο υλικό από τον κόκκινο πλανήτη για να μελετηθεί από τους επιστήμονες. Η προσεδάφιση έγινε σε έναν τομέα του κόκκινου πλανήτη που αποκαλείται Utopia Planitia, μια αχανή κοιλάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. Το όνομα το ρομπότ, Zhurong, παραπέμπει στον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Ο συμβολισμός δικαιολογείται από την ονομασία του Άρη στα κινεζικά, Huoxing, «ο πλανήτης της φωτιάς».

Η επιτυχής ολοκλήρωση και των τριών φάσεων παρθενικής αποστολής στον Άρη αποτελεί παγκόσμια πρώτη. Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, το Zhurong είναι εφοδιασμένο με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ για να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του με ηλεκτρισμό. Θα είναι επιχειρησιακό για τρεις μήνες. Διαθέτει επίσης κάμερες, ραντάρ και λέιζερ, που θα επιτρέψουν να μελετηθεί το περιβάλλον του και να αναλυθεί η σύνθεση πετρωμάτων του Άρη.

Κωνσταντίνος Ζώκος

Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής