- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Ψυχολόγοι ερευνητές αναφέρουν μια σημαντική ανακάλυψη αρμονίας μέσα στο χάος
Μια ανακάλυψη στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου νευρικού συστήματος αναμένεται να έχει μια «μετασχηματιστική επίδραση» στο πώς οι επιστήμονες κατανοούν το ρόλο των κινητικοαντιληπτικών καθυστερήσεων στη συμπεριφορά ανθρώπων και ζώων, καθώς και στις κατανοήσεις της δυναμικής συμπεριφορικής πρόβλεψης. Το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξάγεται από την Auriel Washburn (εικόνα), διδακτορική φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, δημοσιεύθηκε on line αυτό το μήνα στο The Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, περιοδικό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA).
Οι ερευνητές λένε πως η μελέτη δείχνει ότι οι εγγενείς καθυστερήσεις στο νευρικό σύστημα μπορεί να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να επιτρέπουν στα άτομα να προβλέπουν την κίνηση των άλλων.
Η ανθρώπινη συμπεριφορά, εξηγούν οι ερευνητές, μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη στο πώς οι άνθρωποι αντιδρούν ή κινούνται. Το μοτίβο δεν είναι πάντα σαφές και σταθερό. Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει πώς ένα άτομο είναι σε θέση να συντονιστεί με τις κινήσεις ενός άλλου ατόμου, όταν οι κινήσεις είναι απρόβλεπτες και χαοτικές. Για παράδειγμα, μια τέτοια χαοτική κίνηση μπορεί να προκύψει μεταξύ αθλητών, που συντονίζονται ο ένας με τον άλλο σε μια ομάδα ή μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται παράλληλα σε ασχολίες, όπως η τροφοδοσία ενός πλυντηρίου πιάτων ή η «πλοήγηση» σε ένα δωμάτιο γεμάτο με ανθρώπους.
«Πέρα από το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι έχουμε αυτές τις εγγενείς καθυστερήσεις στο νευρικό μας σύστημα, το πείραμά μας κατά κάποιο τρόπο κατασκεύασε και μεγιστοποίησε αυτές τις καθυστερήσεις και έδειξε πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα κάποιου να προβλέπει τις χαοτικές κινήσεις ενός άλλου που συμμετείχε στο πείραμα», λέει η Washburn.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια εργασία κίνησης ενός βραχίονα στην οποία συμμετείχαν συνολικά 22 άτομα χωρισμένα σε 11 ζευγάρια. Ένας επικεφαλής και ένας συμμετέχων έλεγχαν κουκίδες σε μια οθόνη, χρησιμοποιώντας φορητούς αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης. Ο επικεφαλής διδάχθηκε να παράγει χαοτικές και απρόβλεπτες κινήσεις και ο συμμετέχων κλήθηκε να αναπαράγει και να συγχρονίζεται με τις κινήσεις του επικεφαλής. Μετά την εισαγωγή μιας μικρής καθυστέρησης ανάδρασης, μεταξύ του πότε ο συμμετέχων θα κινηθεί φυσικά και πότε η κουκίδα τους κινήθηκε στην οθόνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με την παραδοσιακή σκέψη ότι μια καθυστέρηση ανάδρασης θα μπορούσε να είναι ένα εμπόδιο στο συντονισμό, η καθυστέρηση παραδόξως επέτρεψε στον συμμετέχοντα να προβλέψει καλύτερα τις απρόβλεπτες και χαοτικές κινήσεις του επικεφαλής.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά, επειδή θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τον τρόπο που καταλαβαίνουμε για το πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα και το πώς οι κινητικοαντιληπτικές καθυστερήσεις παίζουν ρόλο στην ανθρώπινη συμπεριφορά», λέει ο συνεργάτης στην έρευνα και σύμβουλος της Washburn, Michael J. Richardson (εικόνα), αναπληρωτής καθηγητής της ψυχολογίας.
Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα σε τομείς όπως η ανάπτυξη της ρομποτικής, με την προσθήκη μικρών καθυστερήσεων ανάδρασης επιτρέποντας στα συστήματα αυτά να προβλέπουν καλύτερα την απρόβλεπτη ανθρώπινη συμπεριφορά. «Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κάθε τεχνητού συστήματος που λειτουργεί με έναν άνθρωπο», λέει ο Richardson.
Πηγή: University of Cincinnati
Περισσότερα στο άρθρο: Harmony From Chaos? Perceptual-Motor Delays Enhance Behavioral Anticipation in Social Interaction, Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, Jun 1, 2015