- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες
Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες τεχνολογίες, για να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια τους, αισθάνονται λιγότερο άγχος από ότι οι γυναίκες που συνδέονται λιγότερο συχνά. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και το Κέντρο Ερευνών Pew στη Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έστελναν συχνά ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά δίκτυα βίωναν 21% λιγότερο άγχος, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτές τις τεχνολογίες.
Τα ευρήματα της έρευνας προσθέτουν μια νέα διάσταση στη συζήτηση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Τα τελευταία χρόνια, η συχνή χρήση ιστοτόπων όπως το Facebook και το Twitter, έχει συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα: από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μέχρι και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης του άγχους με τα κοινωνικά δίκτυα οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 1.800 ανθρώπους να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το PSS (Perceived Stress Scale) ή Αντιληπτή Κλίμακα Στρες, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την μέτρηση του άγχους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το PSS δεν μετρά το κατά πόσο η όχι ορισμένες τεχνολογίες προκαλούν άγχος, περιέχει μόνο γενικές ερωτήσεις σχετικά με το στρες που κάποιος έχει νιώσει κατά τον περασμένο μήνα.
Μετά την ολοκλήρωση του PSS, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια άλλη έρευνα που σχετιζόταν με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν ποιές τεχνολογίες χρησιμοποιούν και πόσο συχνά και τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που σχετίζονταν με το πόσους φίλους η οπαδούς είχαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.
«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του πόσο χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες ή πόσους φίλους έχουν στις διάφορες υπηρεσίες όπως το Facebook και το άγχος τους», δήλωσε ο Keith Hampton, αναπληρωτής καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας. «Η μόνη εξαίρεση ήταν για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις κοινωνικές τεχνολογίες σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι όλοι θα είχαμε λιγότερο άγχος αν εγκαταλείπαμε το Facebook ή σταματούσαμε να απαντάμε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι μερικές φορές, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η χρήση ορισμένων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα άγχους, ειδικότερα για τις γυναίκες.
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες, που συχνά χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, εκτίθενται περισσότερο σε στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή φίλων και συγγενών, από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σπάνια ή ποτέ την ψηφιακή τεχνολογία. Για παράδειγμα, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν αν κάποιος από τον κύκλο τους έχει χάσει ένα παιδί ή ένα σύζυγο, αν ένας φίλος πήρε διαζύγιο ή αν ένας πρώην συνεργάτης έχασε τη δουλειά του.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες προορίζονται για να κρατούν τους ανθρώπους ενημερωμένους για το τι συμβαίνει στις ζωές των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στρεσογόνων γεγονότων. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες περισσότερο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «κωλύσουν» άγχος από τους άλλους, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: Rutgers Today και The Wall Street Journal
Περισσότερα για την έρευνα: «Social Media and the Cost of Caring», by Keith Hampton, Lee Rainie, Weixu Lu, Inyoung Shin and Kristen Purcell