Επιλεγμένα

Εγκέφαλος – Μνήμη: Ένα χημικό σήμα σε όλο τον εγκέφαλο που ενισχύει τη μνήμη

Από στις 26 Ιανουαρίου 2017

Πώς βελτιώνει η οξυμένη προσοχή τη νοητική μας ικανότητα; Είναι το ερώτημα που τέθηκε και αντιμετωπίστηκε από μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Reports και η οποία αποκαλύπτει ένα χημικό σήμα που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο ως απόκριση σε απαιτούμενη προσοχή ή καταστάσεις διέγερσης.

Η νέες ανακαλύψεις δείχνουν πώς, τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της νόσου του Alzheimer, που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν αυτό το χημικό σήμα, αντιμετώπισαν τα συμπτώματα της άνοιας. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε νέους τρόπους βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες νόσων, όπως του Alzheimer και της σχιζοφρένειας, καθώς επίσης να ενισχύσουν τη μνήμη σε υγιείς ανθρώπους.

Η ομάδα των ερευνητών υγείας, στο Πανεπιστήμιο του Bristol και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly and Company, μελέτησε πώς η απελευθέρωση της χημικής «ακετυλοχολίνης» αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως βρήκε ότι η απελευθέρωση είναι στα υψηλότερα επίπεδα όταν ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με πιο προκλητικές νοητικές λειτουργίες. Οι αυξομειώσεις συσχετίζονται με όλη την έκταση του εγκεφάλου, υποδεικνύοντας ένα σήμα σε όλο τον εγκέφαλο που αυξάνει τη νοητική ικανότητα, με ειδικές εκρήξεις στην απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, που συμβαίνει στις ιδιαίτερα διεγερμένες περιπτώσεις, όπως η ανταμοιβή κάποιου κέρδους.

«Τα ευρήματα είναι σχετικά με το πώς ρυθμίζεται η κατάσταση του εγκεφάλου και ενημερώνεται σε γρήγορη βάση για να βελτιστοποιήσει την κωδικοποίηση της μνήμης και τη νοητική απόδοση. Πολλές υπάρχουσες και μελλοντικές φαρμακευτικές θεραπείες για μια ευρεία περιοχή εγκεφαλικών δυσλειτουργιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η νόσος του Alzheimer και η σχιζοφρένεια, σχεδιάστηκαν να στοχεύουν χημικά συστήματα όπως η ακετυλοχολίνη κατανοώντας έτσι πότε είναι ενεργά και κατά συνέπεια πώς η λειτουργία τους θα είναι κρίσιμη για τη μελλοντική τους ανάπτυξη και την κλινική χρήση», δήλωσε ο καθηγητής Νευροεπιστήμης Jack Mellor.

«Η εργασία υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της διαθεματικής βασικής έρευνας μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας. Η χρήση της τεχνολογίας βιοαισθητήρων πραγματικού χρόνου, για να βελτιωθεί η κατανόησή μας για το ρόλο των σημαντικών νευροχημικών που συνεργάζονται με τη μνήμη, είναι πολύ συναρπαστική και καίρια, ιδιαίτερα με δεδομένο το αυξανόμενο πολύπλευρο κοινωνικό φορτίο που προκαλείται από τη μνήμη επηρεάζοντας τις νευρολογικές διαταραχές, όπως η άνοια», σύμφωνα με την άποψη του επικεφαλής της ομάδας στο Πανεπιστήμιο Maynooth, καθηγητή Lowry.

«Η συνεργασία αυτή μας έδωσε πρόσβαση σε μια νέα γενιά εργαλείων τα οποία, σε συνδυασμό με άλλες ισχυρές τεχνικές, θα επιτρέψουν τους ερευνητές να χτίσουν στα ευρήματά μας και να δώσουν έναν πιο λεπτομερή χάρτη της δράσης των χημικών του εγκεφάλου, σε υγεία, ασθένεια και θεραπευτική παρέμβαση», πρόσθεσε ο κύριος συγγραφέας της εργασίας, Dr Leonor Ruivo.

Πηγή: University of Bristol

Περισσότερα στη δημοσίευση: Coordinated acetylcholine release in prefrontal cortex and hippocampus is associated with arousal and reward on distinct timescales. Cell Reports.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.