- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Διονύσης Αντύπας με απλά λόγια μας μαθαίνει το χαλαρόνιο και τη σχέση του με την σκοτεινή ύλη
- ΝΕLIOTA: Το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης εκλάμψεων λόγω προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στη Σελήνη
- Podcast: Συζήτηση με τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα με αφορμή το σημαντικό εύρημα της εργασίας του για τα άστρα νετρονίων
- Podcast: Ο Διονύσης Σιμόπουλος απαντά σε ερωτήματα για το σύμπαν και την έρευνα που σχετίζεται με αυτό
- Άρθρο με αφορμή το Nobel Φυσικής του 2017: Οι βηματισμοί της Επιστήμης και η πορεία προς τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
- Συνέντευξη: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με τα μάτια ενός νέου ερευνητή όπως ο κ. Μπάμπουλης (Μέρος 3)
- Συνέντευξη: Ο ερευνητής Νανοτεχνολογίας κ. Μπάμπουλης περιγράφει τη δομή των νέων 2D υλικών και τις εφαρμογές τους (Μέρος 2)
- Συνέντευξη: Συζητώντας με τον ερευνητή κ. Παντελή Μπάμπουλη για τα ενδιαφέροντα τεχνητά υλικά, γερμανένιο και πυριτένιο (Μέρος 1)
- podcast: Τι είναι τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, διευθυντή έρευνας στο ΜΙΤ)
- podcast: Αναζητώντας τα Βαρυτικά Κύματα (Συνέντευξη με τον Χρήστο Τσάγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ)
Πόσο επηρεάζει η στάση του σώματος ενός διαγωνιζόμενου τις επιδόσεις του; Σημαντικά, σύμφωνα με ερευνητική μελέτη
Το ερώτημα που επιχειρήθηκε να απαντηθεί ήταν αν η στάση ενός ατόμου, ενός σπουδαστή, κατά τη διάρκεια ενός τεστ, μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του ατόμου αυτού στο τεστ. Ως μέρος μιας νέας μελέτης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του San Francisco, οι ερευνητές έλεγξαν 125 σπουδαστές κολεγίου για να δουν πόσο καλά θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια απλή μαθηματική διαδικασία – να αφαιρούν 7 από 843 διαδοχικά για 15 δευτερόλεπτα – ενώ καθόταν είτε σκυμμένοι ή καθόταν σε ίσια στάση με τους ώμους πίσω και χαλαροί. 56% των σπουδαστών ανέφεραν ότι το βρήκαν ευκολότερο να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία στην ίσια θέση.
«Για τους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι από τα μαθηματικά, η στάση κάνει γιγάντια διαφορά», αναφέρει ο Καθηγητής Αγωγής Υγείας Erik Peper, εξηγώντας: «Η σκυφτή στάση τους κλείνει και οι εγκέφαλοί τους δε λειτουργούν τόσο καλά. Δεν μπορούν να σκεφτούν τόσο καθαρά». Πριν αρχίσει η έρευνα, οι σπουδαστές συμπλήρωσαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικές με την αξιολόγηση των επιπέδων άγχους τους ενώ εξετάζονται και επιχειρούν να κάνουν μια μαθηματική διεργασία. Περιέγραφαν, επίσης, κάθε φυσικό σύμπτωμα στρες που βίωναν κατά τη διάρκεια που έκαναν το τεστ.
Σύμφωνα με τον επίσης συγγραφέα της μελέτης Αναπληρωτή Καθηγητή Αγωγής Υγείας Richard Harvey, το σκύψιμο είναι μια αμυντική στάση που μπορεί να πυροδοτεί αρνητικές αναμνήσεις στο σώμα και στον εγκέφαλο. Ενώ οι σπουδαστές χωρίς άγχος στα μαθηματικά δεν αναφέρουν ως μεγάλο ένα όφελος από την καλύτερη στάση, βρήκαν ότι το να κάνουν μαθηματικά ενώ έσκυβαν ήταν κάπως πιο δύσκολο. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, οι Peper και Harvey θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά σχετικά με τη θέση του σώματος μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προετοιμάζονται για πολλούς διαφορετικούς τύπους εργασιών κάτω από πίεση, όχι μόνο για τα τεστ των μαθηματικών. Αθλητές, μουσικοί και ομιλητές μπορούν όλοι να επωφεληθούν από την καλύτερη στάση πριν από και κατά τη διάρκεια της τέλεσης του έργου τους. Με τα λόγια του Peper: «Έχετε μια επιλογή. Πρόκειται για τη χρήση μιας θέσης που ενδυναμώνει, για να βελτιστοποιήσετε την εστίασή σας».
Σύμφωνα με την άποψη της Lauren Mason, μιας εκ των συγγραφέων της εργασίας, αυτή η ενδυνάμωση θα μπορούσε ιδιαίτερα να βοηθήσει τους σπουδαστές να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της απειλής του στερεοτύπου, που εμφανίζεται σε εκείνους που βιώνουν φόβο και αβεβαιότητα λόγω μιας θεώρησης των άλλων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ένα απλό τρόπο να βελτιωθούν πολλές πλευρές της ζωής, ειδικά όταν σε αυτές εμπλέκεται το άγχος.
Πηγή: San Francisco State University
Περισσότερα στη δημοσίευση: Do better in math: How your body posture may change stereotype threat response. NeuroRegulation.