Επιλεγμένα

Τα ανθρώπινα ωάρια προτιμούν το σπέρμα ορισμένων ανδρών περισσότερο σε σχέση με άλλων – σύμφωνα με νέα έρευνα

Από στις 12 Ιουνίου 2020

Τα ανθρώπινα ωάρια χρησιμοποιούν χημικά σήματα για να ελκύσουν το σπέρμα. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το MFT (Manchester University NHS Foundation Trust) δείχνει ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα χημικά σήματα για να «διαλέξουν» σπέρμα. Ωάρια διαφορετικών γυναικών έλκουν σπέρματα διαφορετικών ανδρών – και όχι απαραίτητα των συντρόφων τους.

Οι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να επιλέξουν τους συντρόφους τους. Η νέα μελέτη, από τους ερευνητές των ιδρυμάτων που προαναφέρθηκαν, δείχνει ότι η επιλογή συντρόφου συνεχίζει ακόμη και μετά το σεξ – τα ανθρώπινα ωάρια μπορούν να «επιλέξουν» σπέρμα. «Τα ανθρώπινα ωάρια απελευθερώνουν χημικά που ονομάζονται χημοελκυστές (chemoattractants) που έλκουν το σπέρμα για μη γονιμοποιημένα ωάρια. Θελήσαμε να μάθουμε εάν τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα χημικά σήματα για να επιλέξουν ποιο σπέρμα θα ελκύσουν», ανέφερε ο John Fitzpatrick, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές εξέτασαν με ποιο τρόπο το σπέρμα απαντά στο θυλακικό υγρό, το οποίο περιβάλλει τα ωάρια και περιέχει χημοελκυστές σπέρματος. Οι ερευνητές αναζήτησαν να βρουν αν το θυλακικό υγρό διαφορετικών γυναικών έλκυε το σπέρμα κάποιων ανδρών περισσότερο από ότι κάποιων άλλων.

Μικροσκοπική επιλογή συντρόφου

«Το θυλακικό υγρό από ένα θηλυκό ήταν καλύτερο στο να έλκει σπέρμα από ένα αρσενικό, ενώ το θυλακικό υγρό από ένα άλλο θηλυκό ήταν καλύτερο στο να έλκει σπέρμα από ένα διαφορετικό αρσενικό», είπε ο Fitzpatrick. «Αυτό δείχνει ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρωπίνων ωαρίων και σπέρματος εξαρτώνται από την ειδική ταυτότητα της γυναίκας και του άνδρα που εμπλέκονταν». Το ωάριο δεν συμφωνεί πάντα με την επιλογή του συντρόφου της γυναίκας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ωάρια γυναικών δεν έλκυαν πάντα περισσότερο το σπέρμα από τους συντρόφους τους σε σύγκριση με το σπέρμα από έναν άλλο άνδρα.

Είναι αυτό επιλογή του ωαρίου ή του σπέρματος; Ο καθηγητής Fitzpatrick εξήγησε ότι το σπέρμα έχει μόνο μια δουλειά – να γονιμοποιήσει τα ωάρια – έτσι δεν έχει νόημα για αυτά να επιλέγουν. Τα ωάρια από την άλλη μεριά μπορούν να επωφεληθούν επιλέγοντας υψηλής ποιότητας ή γενετικά συμβατό σπέρμα. «Η ιδέα ότι τα ωάρια επιλέγουν το σπέρμα είναι πραγματικά νέα στη ανθρώπινη γονιμότητα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης, καθηγητής Daniel Brison, Επιστημονικός Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Αναπαραγωγικής στο Saint Marys’ Hospital, που είναι μέρος του MFT.

Θεωρείται, από τους ερευνητές, ότι η έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο ωάρια και σπέρμα αλληλοεπιδρούν θα αναβαθμίσει τις θεραπείες γονιμότητας και τελικά θα βοηθήσει στην κατανόηση ορισμένων πρόσφατων «ανεξήγητων» αιτιών στειρότητας των ζευγαριών.

Πηγή: Stockholm University

Περισσότερα στη δημοσίευση: Chemical signals from eggs facilitate cryptic female choice in humans. Proceedings of the Royal Society B.

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.